0-5 km, Friesland, Friesland OV

Bakkeveen ~ 3.5 km

Friesland, een provincie waar ik maar weinig kom. Ondanks dat het net als Drenthe gewoon naast de deur ligt. Misschien komt het omdat ik Friesland associeer met water, een open landschap en maar weinig bos. Toch was het de wandeling nabij Beetsterzwaag die mij het tegendeel bewees. Dus toen ik op maandagochtend Google Maps opende en naar Beetsterzwaag zocht, viel mijn oog op een dennenboom icoontje bij Bakkeveen. Het Mandefjild, een natura 2000 gebied met verschillende paaltjesroute. Dat klonk interessant! Met nog geen 35 minuten rijden stond ik in het bos, aan de rand van een heideveld. Het leek Drenthe wel! Reistijd vanaf Groningen? 30 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!

De enorme parkeerplaats is leeg, heel leeg. Niet zo gek ook want tijdens de autorit heen reed ik van de ene bui naar de andere. Ook als ik uitstap is er een flinke miezerbui gaande, maar hè, we zijn niet van suiker. Maeve springt uit de auto en kijkt mij aarzelend aan, is dit echt de bedoeling? Ja! We wandelen in de richting van het informatiebord en daar herhaal ik voor mezelf de kleur van het routepaaltje. Rood, rood, moet ik volgen, niet blauw of groen, rood. Maar waar is dat paaltje dan? Ik besluit een onverhard pad op te lopen en dan valt mijn oog op een vierkant paaltje met twee ronde gekleurde schijven, waaronder een rode schijf. Maeve is ondertussen al druk aan het snuffelen in de blaadjes terwijl we een klein heuveltje oplopen en dan komen we aan bij een klein heideveld. Een waterig zonnetje komt tevoorschijn en het idyllische plaatje is compleet. Dan lopen we ineens op een verhard pad dat door het bos slingert, hmm, ik weet niet zo goed wat ik hier van vindt. Gelukkig mag ik het snel inwisselen voor een zandpad, maar daarvoor moet ik eerst door een hekje. We zijn in natura2000 gebied! Ik ben benieuwd.

Een oudere man met een klein hondje laat ik passeren zodat ik niet het gevoel heb opgejaagd te worden. Maeve is ondertussen duidelijk onder de indruk van het grote heideveld dat verschijnt en snuffelt wat af. Dan verschijnt er weer een klaphekje met een informatiebordje voor hondeneigenaren. Honden moeten hier aan de lijn, ik laat Maeve zitten bij het hekje en maak een foto. Kijk, zo hoort het. “Het is net een model, ze gaat er echt voor zitten” hoor ik achter mij. Enigszins verschrikt draai ik mij om, een oudere dame kijkt ons lachend aan. Ook ik moet lachen, “tja, iemand moet het goede voorbeeld geven” zegt ik want eerder kwam ik allemaal loslopende honden tegen. En ik kan je verklappen, de rest van de wandeling liepen ook alle honden los, zucht. We gaan door het klaphekje en de vrouw verdwijnt al snel in de verte, wij gaan beduidend minder snel. Maeve is onder de indruk van de omgeving, ziet overal kleine wildpaadjes waar ze het liefst op schiet en ik kan niet meer dan grinniken. “That’s my girl” denk ik, niks geen saaie, lange, rechte zandpaden, doe mij ook maar kronkelende bospaadjes. Maar nu volgen we de paaltjesroute en die gaat over het zandpad langs de heide aan de ene kant en bos aan de andere kant We verlaten het heideveld weer via een klaphekje maar niet veel later moeten we weer door een klaphekje en dan lopen we weer aan de rand van hetzelfde heideveld maar dan over mijn favoriete soort paadjes. Kronkelend, stijgend en dalend, tussen oude eiken waar je moet oppassen niet over de boomwortels te struikelen, terwijl je uitzicht hebt op het grote heideveld. Al wordt het zicht ons enigszins ontnomen door de miezer die weer begonnen is en de omgeving omtovert tot een mysterieus geheel.

Gelukkig is Maeve niet onder de indruk van de regen en huppelt vrolijk verder. Ook ik laat mij niet uit het veld slaan door de regen, ik loop eindelijk weer eens een paaltjesroute in een prachtig nieuw gebied op nog geen half uurtje rijden van mijn huis. Wat een ontdekking! De wandeling eindigt met een slingerend bospad dat halverwege overgaat in het rolstoelvriendelijk verharde pad en uitkomt bij de, nog steeds uitgestorven, parkeerplaats. Het Mandefjild in Bakkeveen heeft mij blij verrast, dit had ik niet verwacht aan te treffen in Friesland. Het voelde alsof ik in Drenthe wandelde en dan weet je dat het goed zit, haha. Deze paaltjesroute krijgt van mij een wandelscore van 8.5.

  • Bereikbaarheid: 10/10

Zowel met de auto als met de bus is Bakkeveen goed bereikbaar. De parkeerplaats is enorm (en gratis), de bushalte ligt op een paar minuten van het startpunt. Een top bereikbaarheid dus.

  • Wandelpaden: 8.5/10

Door het Mandefjild loopt naast de rode paaltjesroute ook een groene en een blauwe. De blauwe paaltjesroute is een familiepad en dus verhard, waar je ook eventjes over loopt tijdens deze rode paaltjesroute. Maar verder is de gehele route onverhard, wandel je over zandpaden, langs de heide, door het bos. Recht en kronkelend, niet super breed maar ook niet super smal. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Tijdens mijn wandeling kwam ik weinig tot geen dierenvriendjes tegen. Misschien kwam het omdat ik mijn eigen dierenvriendinnetje mee had, of lag het aan het tijdstip (10.30) en het weer (miezer). Maar je wandelt door natura2000 gebied en dus zijn hier zeker genoeg dierenvriendjes te vinden. De hei wordt in de zomer begraast door een schaapskudde en er zouden zich ook exmoor pony’s in het gebied moeten bevinden. Een beetje geluk hebben dus!

  • Kluizenaarsgehalte: 7.5/10

Ik kwam toch wel wat mensen tegen op deze miezerige maandagochtend in november. Voornamelijk honden en hun baasjes, die zich helaas niet hielden aan de aanlijnplicht. Echt alleen heb ik mij niet gevoeld en ik heb zo’n gevoel dat op mooie dagen en tijdens weekenden en feestdagen het hier behoorlijk druk kan worden. Een beetje handig timen is dus nodig mocht je hier echt alleen willen wandelen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Rode paaltjesroute Bakkeveen

Wandelafstand:  3.5 km

Startpunt: parkeerplaats bij de uitkijktoren aan de Mjumsterwei

Parkeergelegenheid: parkeerplaats bij de uitkijktoren aan de Mjumsterwei

OV start- en eindpunt: bushalte Brink Bakkeveen

Horeca: Grillrestaurant de Dwaler aan de parkeerplaats

Online routebeschrijving: website It Fryske Gea

2 gedachten over “Bakkeveen ~ 3.5 km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s