Drenthe

5x mijn favoriete hondenloslooproutes Drenthe

Sinds Maeve in oktober 2021 in mijn leven kwam ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Ineens kwam er een extra criterium bij als ik nieuwe wandelroutes ging uitzoeken; Maeve moest mee mogen. Eerder stond ik daar niet bij stil, waarom zou ik, maar nu kwam ik er pas achter dat je niet overal met een hond mag komen. En mag de hond wel mee, dan moet ze 9 van de 10 keer aan de lijn blijven. Hondenlosloopgebieden zijn schaars, maar er zitten er in Drenthe een aantal mooie tussen. Dit zijn mijn persoonlijke favoriete wandelroutes waar de hond (grotendeels) los mag lopen.

Onder de rook van Groningen stad vind je natuurgebied de Appèlbergen. Waar de hond altijd los mag lopen, zolang die maar onder appèl staat. (What’s in a name.) Het gebied is niet heel groot, maar wel heel mooi en er loopt een gele paaltjesroute doorheen die je langs alle hoogtepunten brengt. Pluspunt voor de waterratten, je hond kan hier een duik nemen in het water.

Het Drents Friese Wold is enorm, maar helaas ook enorm klein qua losloopgebied. Gelukkig biedt de Noorderlijke Veldhuizen paaltjesroute uitkomt, hier mag je hond 100% los en hoef je je geen zorgen te maken over mountainbikers (hun routes bevinden zich aan de overkant van de weg). Wel over ruiters, want er lopen dan wel weer enkele ruiterroutes door dit bos. Het gebied is niet heel groot, maar je kan hier toch wel zo een tot twee uur ronddwalen met je hond.

Vlak naast het azuurblauwe water van het Gasselterveld start een prachtige Natte Neuzenroute. De hond moet in het begin even aan de lijn blijven, maar als je eenmaal de weg bent overgestoken mag de lijn los. Eindeloze zeeën van bladeren zullen voor heel veel plezier zorgen. Let op, je hond is niet toegestaan op het strand en al helemaal niet in het water van het Gasselterveld. Afkoelen zal toch echt ergens anders moeten.

Het Mensingebos is een van de weinige bossen in Drenthe waar je hond praktisch overal los mag lopen. De enige uitzondering is het stukje heide waar begrazing plaats vindt. Deze paaltjesroute gaat grotendeels door het Mensingebos, maar ook stukken daarbuiten, waar de hond dan weer aan de lijn zal moeten. Groot pluspunt van deze route, het zwemwater voor honden!

Voor een relatief groot deel mag de hond los op deze route, deze kant van het Dwingelderveld is namelijk hondenlosloopgebied. Maeve vindt al die heuveltjes met bladeren geweldig, helaas voor haar moet ze toch ook een groot deel weer aan de lijn op deze paaltjesroute. Je kunt de wandelroute natuurlijk laten voor wat het is en gewoon gaan struinen met de hond, kilometers losloopgebied genoeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s