Drenthe

Drouwen ‘Wandelvanuit Drouwenerveld’ ~11km

In de boswachterij Gieten-Borger wachten er zoveel verrassingen op je. Waan je op een tropisch eiland bij het Nije Hemelriekje, wandel door de toppen van de bomen bij het Boomkroonpad Drouwen, of blijf een nachtje slapen op het Natuurkampeerterrein Borger. Je vindt in dit gebied verschillende paaltjesroutes met een aantal centrale startpunten. Een van deze punten ligt bij het Boomkroonpad, tevens het startpunt van deze wandelroute. Je vindt voor deze wandelroute geen routepaaltjes maar wel een online routebeschrijving en een GPS bestand. Dus stof die printer af of laad je GPS apparaat op (kan gewoon je telefoon zijn) en ga op pad in deze prachtige boswachterij met de route van Wandelvanuit.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan hier.


Voor het eerst in mijn ‘wandel carrière’ ga ik een wandelroute lopen op GPS. Ik heb geprobeerd het fancy GPS apparaat van Chris bruikbaar te krijgen voor wandelroutes maar het blijkt dat die van haar toch echt alleen voor de racefiets geschikt is. Gelukkig heb ik sinds kort een account bij Komoot en kan ik daarin wel mijn wandelroute laden. Voor de zekerheid maak ik wat screenshots van de routebeschrijving en heb ik een opgeladen powerbank mee. Ik weet ongeveer in welke omgeving ik ga wandelen, dat scheelt. Eenmaal vertrokken vanaf de parkeerplaats bij het Boomkroonpad steek ik de weg over en wandel ik over een keienpad door het bos. Tot mijn verbazing kom ik uit bij het veld dat ik herken van mijn kampeeravontuur op natuurkampeerterrein Borger. Goh, dat je zo snel op het Drouwenerveld kan staan. Ik wandel langs het bankje waarop ik s’ochtends wakker werd en s’avonds zat voordat ik naar bed ging. Het bankje met herinneringen. Even later kijk ik verschrikt achterom, ik hoorde een mannenstem, vast een mountainbiker die straks uit de bosjes komt gescheurd. Maar er verstrijken enkele seconden en er komt maar niks, weer klinkt er een doffe mannenstem. Huh? Dan moet ik grijnzen, de stem komt uit mijn broekzak, uit mijn telefoon, het is de navigatiestem van Komoot. Ik moet op de hoek van het Drouwenerveld linksaf, pas helemaal aan het einde mag ik het prachtige terrein op.

De kleine kudde koeien slaat mij geïnteresseerd gade, of beter gezegd, ze kijken vooral naar Maeve en Maeve kijkt vol ontzag terug. Even later zien we in de verte een kudde schapen, die kunnen op meer enthousiasme van Maeve rekenen. We denken dat er een scheutje Border Collie in haar zit en zodra zij schapen ziet bevestigd ze dit; staartje omhoog, ogen alert en dan langzaam zakt haar hoofd tussen haar schouders. Deze kudde bevindt zich zover weg dat ze het nu houdt bij kijken. We verlaten het open veld en duiken weer de bossen in. Tot mijn verbazing zie ik een routepaaltje met daarop het embleem dat we in het hondenlosloopgebied zijn aangekomen. Ik wist helemaal niet dat er een losloopgebied was hier, ik twijfel. Dit is de eerste keer dat Maeve 11 kilometer loopt en ik weet, als ik haar los doe dat ze als een gek gaat rennen en daarmee energie gaat verspillen. Maar ik zie ook aan haar hoofd dat ze even moet rennen, even alle spanning van haar af laten vloeien. Dus klik ik haar toch los en ja hoor, daar gaat ze. Als een kanon schiet ze er vandoor en trekt ze 3 sprintjes over het rechte bospad. Daarna loopt ze rustig naast mij en schiet af en toe de bosjes in om wat te ruiken. Aan het einde van het rechte bospad lijn ik haar toch weer aan, ik wil tenslotte ook dat ze leert om lange afstanden aan een lijn te lopen. Dit stuk van de boswachterij ken ik niet, het zijn brede graspaden omringt door torenhoge bomen. Niet alle bomen hebben storm Eunice overleefd, er liggen echt gigantische exemplaren op de grond. Gelukkig zijn ze al netjes naast het pad gelegd door Staatsbosbeheer en kan ik de wandelroute zonder problemen lopen.

De route gaat veel over rechte, brede paden en als ik dan een smaller pad spot met een kleine slinger kan ik het niet laten dat pad in te schieten. Een blik in de Komoot app laat zien dat ik dit smalle pad zonder problemen kan volgen omdat het ook uitkomt bij het Lunsveen. Het is hier dat ik een lunchpauze in las, vorig jaar mei zat ik hier nog met mijn ontbijtje in de zon. Nu met mijn broodjes pindakaas op een bewolkte dag in april. Tot dit moment liepen we alleen, maar bij het Lunsveen passeren we enkele andere mensen. Zij wandelen vast de gelijknamige paaltjesroute. Ik verlaat het Drouwenerveld weer via het klaphekjes en dan breekt het laatste stuk van de route aan. Deze is aanmerkelijk minder interessant als het begin, het zijn weer veel brede, rechte zandpaden die terug leiden naar het startpunt. De Komootapp geeft aan dat we dik 11 kilometer gewandeld hebben, een record voor Maeve, dat moeten we vieren! Bij bospaviljoen de Woudstee bestel ik een warme chocolademelk met slagroom en geef de toef aan Maeve, dat heeft ze wel verdiend!


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Wandelvanuit Drouwenerveld

Wandelafstand: 11 km

Startpunt: Boomkroonpad Drouwen

Parkeergelegenheid: Boomkroonpad Drouwen

OV start- en eindpunt: 

Honden toegestaan: Aangelijnd en een stuk losloopgebied

Horeca: Bospaviljoen de Woudstee

Online routebeschrijving: website Wandelvanuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s