Drenthe, OV bereikbaar

Schoonloo Groene Wissel ~13km

In het Hart van Drenthe vind je het kleine plaatsje Schoonloo. Op een enkel café en restaurant na vind je hier weinig, behalve een relatief hoog aantal campings. Mijn persoonlijke favoriet is natuurkampeerterrein de Dennen van waar ik ook deze keer de wandelroute startte. Maar de Groene Wisselwandeling Schoonloo is in eerste instantie bedoeld voor reizigers die met de bus naar het Drentse dorp komen. In 13 kilometer laat de maker van deze wandelroute je vele hoogtepunten van de omgeving zien waarna je weer rustig plaats kan nemen in de bus en kan nagenieten. Maak kennis met de Schoonloër Strubben, het ven met de naam ‘de Tweelingen’, het heideveld ‘de Dennen’ en veel meer.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Maeve heeft er weer zin in, in hoog tempo dartelt ze voor mij uit over het heideveld de Dennen. Als ik aan een akkerrand loop begin ik mijzelf af te vragen of ik deze Groene Wisselwandeling al niet een keer eerder gelopen heb. Het wandelpad komt mij zo bekend voor. Ik kan mij nog heugen, lang voordat ik deze website had, dat ik een keer met de bus naar Schoonloo ben gereisd om een wandeling te maken. Het Drenthepad kan het niet zijn geweest want daarvoor ontbreekt de markering. De markering van het Pieterpad is wel aanwezig maar daarvan weet ik zeker dat ik die niet gevolgd heb. Enfin, misschien loop ik deze route dus wel voor de tweede keer, we gaan het meemaken. Het stuk door het dorp Schoonloo kan ik zonder een blik op de routebeschrijving te werpen foutloos wandelen. Ook de Schoonloër Strubben zijn mij niet onbekend en het stuk langs de akker en het daaropvolgende fietspad zijn ook bekend. Pas bij het oversteken van de grote weg slaat de twijfel toe.

Ik heb naast een digitale routebeschrijving ook de GPS app Komoot aanstaan en deze laatste wijst mij over het fietspad. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de Groene Wisselwandeling niet over het brede zandpad zou gaan. Dus check ik toch even de routebeschrijving en inderdaad, ik hoor op het zandpad te lopen. Achteraf gezien had ik beter nog even op het fietspad kunnen blijven want een paardenspan komt in volle draf onze kant op. Tot grote schrik van Maeve die mij bijna achterover de bosjes intrekt, oeps. We verlaten het brede zandpad en komen uit op een ruiterpad, waar ik snoep van wilde bosbessen en met paarse vlekken op mijn handen de wandelroute vervolg. Vanaf hier kan ik mij de wandeling echt niet herinneren, de omgeving daarentegen is wel enigszins bekend. Ik moet in de buurt zijn van de zwemplas Ellertshaar, jammer genoeg doet deze wandelroute het meer niet aan. Wel kom ik door het hondenlosloopgebied van de boswachterij Schoonloo, tot grote vreugde van Maeve. Al lijn ik haar al snel weer aan want ik spot weer een paard en wagen. Dit keer ben ik voorbereid en duik ik alvast verder de berm in. Maeve kijkt vol ontzag de wagen na en loopt maar al te graag verder met mij mee. Heel lang blijven we niet meer in het losloopgebied want we steken de grote weg weer over voor het laatste deel van de route.

Dit stuk was toch wel mijn favoriete stuk van de wandeling. Het gras stond kniehoog, een duidelijk teken dat hier maar weinig wandelaars langs kwamen. Ik vind het altijd als een waar avontuur voelen als ik over overwoekerde wandelpaden mag lopen. Als de GPS mij een iets breder pad wil opsturen terwijl mijn sluip pad rechtdoor gaat, besluit ik toch het sluip pad te volgen. Komoot laat zien dat ik zonder problemen weer terecht kom op het hoofdpad. Het blijkt een oud ruiterpad te zijn, gezien de gehavende paaltjes met een hoefijzer. Ook hier zijn al een lange tijd geen ruiters meer geweest. Ik had wel langer over het smalle pad willen lopen maar volg nu toch braaf de wandelroute maar weer. De zon schijnt flink en het brede zandpad aan de rand van het heideveld valt ons zwaar. Geregeld kijkt Maeve mijn kant op waarna ik haar aanmoedig om door te gaan. Via een klaphek bereiken we dan eindelijk het ven ‘de Tweelingen’. De gele routepaaltjes doemen op en stiekem hoop ik weer een adder te spotten. Maar in plaats van de slang vind ik de poep van een wel heel bijzonder dier. Het is langwerpig en heel harig, Google weet mij te vertellen dat dit wel eens van een vos geweest kan zijn. Meteen roept alles in mij dat ik de vos wil spotten, maar uiteraard gaat die zich niet laten zien op een vrijdagmiddag om 15 uur vol in de zon. Maeve en ik houden in de schaduw nog een laatste pauze voor we weer teruglopen naar het natuurkampeerterrein. De Groene Wisselwandeling Schoonloo blijk toch een eerste keer te zijn. Maar welke wandelroute ik dan enkele jaren terug hier liep? Ik heb geen idee.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wissel Schoonloo

Wandelafstand: 13 km

Kleur paaltje: 

Startpunt: bushalte Rotonde Schoonloo

Parkeergelegenheid: bij eetcafé Hegeman aan Hoofdstraat 18

OV start- en eindpunt: bushalte Rotonde Schoonloo

Honden toegestaan: ja, aangelijnd en klein deel los

Horeca: in Schoonloo

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s