Friesland, OV bereikbaar

Groene Wissel Oudemirdum 2 ~15km

De Groene Wissel Oudemirdum 2 laat je de oostkant van dit Friese dorp aan het IJsselmeer verkennen. Deze wandelroute is een aaneenschakeling van verschillende bossen met elk hun eigen karakter. Zo wandel je het ene moment over smalle, slingerende bospaadjes waar je je telkens afvraagt wat er zich achter de volgende bocht bevind. En het andere moment kun je mijlenver kijken over een brede, statige bomenlaan. Rust overheerst in dit gebied rondom Oudemirdum en je vergeet soms bijna dat de bewoonde wereld zich maar op een paar kilometer afstand bevind. Ontdek dit prachtige deel van het Gaasterland met de Groene Wissel wandeling.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Waar ik gisteren bijna mijn zomerjas uittrok, baal ik vandaag een beetje dat ik mijn winterjas niet mee heb. Oudemirdum is gehuld in een laag mist en daardoor is de temperatuur ook wat fris. Het maakt het bospad waar we op lopen wel net een tikkeltje magischer dan gisteren tijdens de Groene Wissel Oudemirdum 1. De magie komt pas helemaal tot leven als we uitkomen bij een bosvijver met een houten bruggetje die niet misstaan had in Lord of the Rings. Even later wandelen we het Kabouterpad op en daarmee is de trend voor vandaag wel gezet. De paadjes zijn smal en kronkelen vrolijk door het bos, dit zijn precies de soort wandelpaden waar ik blij van wordt. We komen uit op het brede zandpad naast het kanaal waar we gisteren ook liepen maar worden door de routebeschrijving de weg overgestuurd. Mijn oog valt op een interessante markering, het St. Odulphus pad, nooit van gehoord. Ik kom verder ook geen markering meer tegen, wat het geheel nog mysterieuzer maakt. Als we de golfbaan voorbij zijn en de mensen weer achter ons laten wandelen we het landgoed Kippenburch op. Wat een grappige naam. Er is geen kip te zien, maar wel de markeringen van het gewei van een ree. Meteen sta ik aan, ga ik vandaag weer een ree van dichtbij zien? Ik tuur over de akkers maar zie niks. Helaas.

Het is te merken dat het zondag is want de mountainbikers vliegen me om de oren. Ik vind het niet een heel prettig idee dat alle paden hier gebruikt mogen worden door zowel wandelaars als fietsers als ruiters. Zeker niet op de single track die ik enkele kilometers moet volgen. Het is werkelijk prachtig in het Starnumanbosk, maar ik ben continu op mijn hoede om de bosjes in te springen samen met Maeve om mountainbikers te ontwijken. Uiteindelijk beland ik in de bosjes om te pauzeren. De bankjes zijn schaars dus heb ik mij genesteld op een omgevallen berkenboom in de bosjes. Een hardloper loopt voorbij zonder ons gezien te hebben evenals een mountainbiker. Zo verscholen zit ik nou ook weer niet maar ze hebben oordoppen in en krijgen dus maar de helft mee van de omgeving. Zonde. Dan staat daar ineens het toegangsbord dat ik niet verwacht had. De Bremer Wildernis, ik ben er! Echt wild ziet het er niet uit met een betonnen fietspad en bomen die netjes in rijen zijn geplant. De ironie van een asfaltweg door de Bremer Wildernis ontgaat mij niet. Toch kan ik de schoonheid van het dennenbos wel waarderen. Op een bankje naast de doorgaande weg houden we een korte lunchpauze, ideaal is het niet met het hardrijdende verkeer en als we even later een bankje in het natuurgebied de Rietpollen tegenkomen slaak ik een zucht van ergernis. Zal je altijd zien, als je op zoek bent naar een bankje kom je niks tegen, dus besluit je maar gewoon te pauzeren en zodra je verder wandelt kom je ineens een perfect bankje tegen. Ik heb hier talent voor.

Het laatste deel van de Groene Wissel is niet heel spannend. Behalve dan dat ik meer te weten kom over het St. Oldulphus pad. Ineens staat daar een groot informatiebord dat gewijd is aan deze wandelroute. Het blijkt een pelgrimsroute van ruim 260 kilometer te zijn door Friesland en is geheel gebaseerd op het wandelnetwerk. Wat ik tot nu toe van Oudemirdum heb gezien stemt mij blij dus ik sla deze wandelroute op voor later. We wandelen door het slaperige Nijemirdum en zien de dijk waarachter het IJsselmeer ligt. Heel even worden we nog een onverhard pad opgestuurd maar via de Boegen komen we weer aan in Oudemirdum. De theetuin die ons onderweg beloofd is, is uiteraard dicht, maar gelukkig waren er nog 3 schattige varkentjes als troost. Met het uitlopen van de Groene Wissel Oudemirdum 2 komt er een einde aan mijn wandelweekend. Camping de Waps was de perfecte uitvalsbasis om de twee Groene Wissel wandelingen van Oudemirdum te lopen. De hele omgeving van dit Friese dorp aan het IJsselmeer heb ik gezien en ik heb genoten! Lees meer over mijn wandelweekend in onderstaande blog:


Trekkershut avontuur op camping De Waps

Midden in het Fonteinbos en aan de rand van het Friese dorpje Oudemirdum in Gaasterland ligt charmecamping de Waps. De Waps vormt het ideale vertrekpunt om het Friese Gaasterland te verkennen. Wandel door sprookjesachtige bossen met namen als Elfbergen en…

Lees verder

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wissel Oudemirdum 2

Wandelafstand: 15 km

Startpunt: bushalte Oudemirdum aan de Star Numanwei

Parkeergelegenheid: Bezoekerscentrum Mar en Klif

OV start- en eindpunt: bushalte Oudemirdum aan de Star Numanwei

Honden toegestaan: ja, aangelijnd

Horeca: in Oudemirdum zelf

Online routebeschrijving: Wandelzoekpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s