Drenthe, OV bereikbaar

Groene Wissel Anloo ~10km

“Misschien wel de leukste Groene Wissel van Drenthe”. Zo leest de omschrijving van de Groene Wissel Anloo. Waar ze dit op baseren? Op de eeuwenoude zandweggetjes dwars tussen de akkers, het kronkelende Anlooërdiepje, het landgoed Ter Borch, de prachtige bospaden van het Evertsbos en natuurlijk kunnen we het hunebed en de vele grafheuvels die je onderweg tegenkomt niet vergeten. De Groene Wissel Anloo staat bol van de (historische) hoogtepunten en laat je het oude Drenthe ervaren. Ook als je niet met het openbaar vervoer komt is de Groene Wissel Anloo een wandelroute die je gewoon een keer gelopen moet hebben. Al was het maar om zelf te oordelen of het inderdaad een kansmaker is voor de titel ‘leukste Groene Wissel van Drenthe’.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Het is alweer een tijd geleden dat ik een Groene Wissel liep. Nu ik in het bezit ben van een auto en er een hond meegaat die nog nooit in een bus gezeten heeft, ben ik deze wandelroutes een beetje uit het oog verloren. Maar als ik op zoek ben naar een wandeling van om en nabij de 10 kilometer in Drenthe popt de Groene Wissel Anloo op. Ik ben ondertussen enigszins bekend in de omgeving van Anloo, ik wandelde er met het Drenthepad, liep er verschillende paaltjesroutes, wandelde laatst nog de knapzakroute en ik rij er geregeld naar toe om gewoon lekker te struinen. Zou deze Groene Wissel wandeling mij nog kunnen verrassen? Daar is maar één manier om achter te komen, wandelen!

Ook al is het een Groene Wissel wandeling, het betekent niet dat je verplicht bent om met het openbaar vervoer te komen. Gelukkig niet want vandaag staken de buschauffeurs weer en dus parkeer ik de auto op de parkeerplaats van het Homanshof. De auto’s die er al staan zijn nog bedekt met een laagje sneeuw, waaruit ik concludeer dat ik de eerste wandelaar ben. Met de muts op en de handschoenen aan wandelen we richting de kerk van Anloo. Ik geniet van de prachtige, oude boerderijen die rondom de kerk staan, Anloo is echt nog een pittoresk Drents dorp. Meteen leidt de Groene Wissel ons een nieuwe weg op het dorp uit. Een oudere hardloper jogt ons voorbij, ‘wat een prachtige dag hè, geniet ervan!’ Dat doen we zeker want we lopen echt een oud Hollandse prent in. Een holle zandweg leidt ons tussen verschillende weilanden door met pony’s en koeien en komt uit op de verharde weg naar Gasteren. We steken de weg over en lopen al vrij snel weer over een breed zandpad. Hier liep ik al eens eerder want dit is ook waar de paaltjesroute van het Anlooërdiepje langs loopt. Het is een prachtige dag om te wandelen en we hebben echt een fenomenaal uitzicht over de akkers en velden. Waar de paaltjesroute naar rechts buigt gebied de Groene Wissel ons het zandpad langs de akkers te volgen. Weer een nieuw wandelpad! Abrupt gaat de zandweg over in een ruige asfaltweg en komen we uit op een klinkerweg. Ik kijk op de GPS en zie dat we al vrij snel de weg mogen verlaten, niet dat we hier van de sokken gereden worden, in tegendeel, er is geen mens te bekennen.

Toch verraadt een verbodsbord dat hier wel mensen komen. Het bordje hangt wat knullig aan een boom en verbied de wandelaar een rondje rondom het ven te maken. De bewoners van het nabijgelegen huis willen het vast voor hun alleen houden. Ik ben jaloers op hun huis dat midden in het Evertsbos staat en de oprit die geflankeerd wordt door enorme rododendrons. Het Pinetum bezoek ik deze keer niet, maar ik hou wel even een korte pauze bij het hunebed. Ook al zie ik ze geregeld op mijn wandelingen, ze blijven bijzonder. Vanaf hier volgen we een heel stuk de gele paaltjesroute van het Evertsbos. Niet heel spannend meer voor mij, maar de omgeving blijft prachtig. Juist omdat ik zo bekend ben met deze omgeving wordt ik getriggered door een onbekend smal paadje. Het betekent dat we de route verlaten, maar een blik in de Komoot app leert dat ik al vrij snel de Groene Wissel weer kan oppakken. Het is een smal, kruip-sluip paadje en ik word er helemaal blij van. Veel te snel komen we alweer uit op de brede zandweg. Eigenlijk heb ik wel behoefte aan een bankje en laat ik nou precies weten waar zich een mooi bankje bevindt. Het betekent wel dat ik weer een stuk van de route afsnij, maar juist daardoor kan ik wel een mooie foto maken van het voormalig onderduikershol in het Evertsbos. Snel scan ik de omgeving, maar tot mijn opluchting zie ik geen mensen die mijn bankje kunnen inpikken. Het is eigenlijk een wat onhandig bankje, hij is vrij hoog en heeft maar 1 plank als zitting en 1 als rugleuning waardoor je er al snel met je billen tussen dreigt te vallen. Maar het heeft een prachtig uitzicht over het enorme heideveld en je zit er s’ochtends heerlijk in het zonnetje.

Het einde van de Groene Wisselwandeling komt in zicht en als ik de kaart bestudeer zie ik weinig nieuwe wandelpaden. We verlaten het heideterrein en wandelen weer door het bos, hier zijn geen paaltjesroutes meer en je merkt meteen dat het bos hier wat ruiger wordt. “Sla bij de volgende mogelijkheid rechtsaf”. Ik kijk naar rechts en zie wel iets dat door kan gaan als wandelpad, maar is dit ook echt de bedoeling? Het antwoord is ja. Ontdek ik toch nog een nieuw wandelpad! Pad is misschien een groot woord, want het is echt even goed zoeken maar ik word blij van dit avontuurlijke tintje op het eind. Uiteindelijk bereiken we de zandweg die ons weer terugleidt naar Anloo en dan zit de Groene Wisselwandeling er alweer op. Of het de mooiste Groene Wissel van Drenthe is, dat durf ik niet te zeggen want daarvoor heb ik nog te weinig Groene Wisselwandelingen gemaakt. Maar dat het een prachtige wandelroute is durf ik wel te beamen.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Groene Wissel Anloo

Wandelafstand: 10 km

Startpunt: Bushalte Lunsenhof Anloo

Parkeergelegenheid: parkeerplaats Homanshof Anloo

OV start- en eindpunt: Bushalte Lunsenhof Anloo

Honden toegestaan: ja, aangelijnd

Horeca: De Koningsherberg in Anloo

Online routebeschrijving: Wandelzoekpagina

Andere paaltjesroutes die je hier tegenkomt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s