Knapzakroute Drenthe, OV bereikbaar

Knapzakroute Lieveren-Roderesch ~ 17km

Het dorp Roden ken je waarschijnlijk al wel, maar zeggen de dorpen Lieveren, Roderesch, Steenbergen en Alteveer je ook wat? Kleine dorpjes, allen gelegen aan de rand van prachtige natuurgebieden en met elkaar verbonden door een knapzakroute. Tijdens de Knapzakroute Lieveren-Roderesch wandel je door het prachtige Mensingebos, langs het meanderende Lieversche Diep en over oude boerenwegen naar dorpjes van weleer. Deze wandelroute is ook uitermate geschikt om met de hond te lopen, want het is een aaneenrijging van losloopgebieden. Pak die moderne knapzak maar in en ontdek de prachtige omgeving van het dorp Roden.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Het voelt alsof ik Narnia binnen wandel, het Mensingebos is betoverend mooi door de laag sneeuw die afgelopen nacht is neergedaald. Ik ben één van de eerste die over het maagdelijk witte tapijt sneeuw mag wandelen, wat het sprookjesgevoel alleen maar meer versterkt. Ik heb bewust gekozen om in het Mensingebos deze knapzakroute te starten en niet op één van de drie andere officiële startpunten. Het Mensingebos is namelijk een losloopgebied voor honden en dus een paradijs voor Maeve. Meteen bij het ven is het raak, twee andere honden wachten haar met smart op. Er wordt gerend en gespeeld terwijl ik foto’s blijf maken van de prachtige omgeving waarin ik mij bevind. Dit is zoals ik Scandinavië mij voorstel. De honden vertrekken weer met hun baasjes en ook wij gaan verder op pad. Het Mensingebos is voor mij geen onbekende plek dus hoef ik maar weinig de routebeschrijving erbij te pakken. In het begrazinsgebied begint Maeve ineens zachtjes te grommen. ‘Wat zie je?’ fluister ik tegen haar terwijl ik haar blik probeer te volgen. Een geit! Eindelijk zie ik een keer de grazers van het Mensingebos, maar waar is de rest van de kudde? Maeve vindt het dier maar niks en vraagt mij om door te lopen. Gedwee volg ik haar en we verlaten het Mensingebos richting het officiële startpunt in Roderesch.

‘U heeft de tour voltooid’ klinkt uit mijn jaszak. Helemaal niet, ik ben pas net begonnen. Ik herstart de Komoot app en zet de wandelroute weer aan. Want ik was al bijna de verkeerde kant opgelopen en had zo de markering van het Drenthepad gevolgd. Verhard, onverhard, het doet er niet toe in een witte wereld. De sneeuw knispert onder mijn wandelschoenen, een heerlijk geluid. We wandelen langzaam het dorpje Steenbergen binnen en ik zie inderdaad de hoop stenen liggen waar het dorp naar vernoemd is. Ik sla het hunebed over want twee gezinnen met luidruchtige kinderen brengen het ook een bezoekje. Het is even oppassen geblazen in Steenbergen want op sommige plekken is de sneeuw zo plat gereden dat het spiegelglad geworden is. Voor ik weet verlaten we alweer het dorp en wandelen we een lang stuk langs de verharde weg. De lus door het dorp Roderesch sla ik over, ik heb wel even genoeg asfalt gezien. We worden door vele waakhonden luid welkom geheten in het dorp Alteveer. Maeve wordt wat zenuwachtig van al het geblaf en ik heb moeite haar mee te krijgen. Als we aankomen bij het Lieversche Diep zie ik tot mijn blijde verrassing dat Maeve hier ook los mag lopen. Ze rent alle spanning eruit terwijl ik geniet van het prachtige beekdallandschap. Op een enigszins verborgen picknickbank las ik een lunchpauze is. Maeve scharrelt langs het Lieversche Diep terwijl ik rustig een kop thee drink en een broodje eet. Dat de picknickbank in de schaduw staat vind ik helemaal niet zo erg, want ik heb mij iets te warm aangekleed. Ook al ligt er overal sneeuw, echt koud is het geeneens.

Ik ben blij verrast door de hoeveelheid paden waar Maeve los mag lopen en doop deze knapzakroute dan ter plekke om als een echte hondenknapzakroute. In het dorpje Lieveren lijn ik haar weer even aan maar het eerstvolgende zandpad klik ik Maeve alweer los. We naderen het einde van de knapzakroute als we het gebulder van de vistrap horen. Ook hier staat een picknickbank, maar dan vol in de zon. Ik besluit hier nogmaals een korte pauze te houden omdat het gewoon een prachtig plekje is en het weer echt fantastisch is. Ik ben blij dat we zo vroeg vanmorgen vertrokken zijn, want de zon heeft de meeste sneeuw al doen smelten. Dit merken we pas al te goed als we de modderige paadjes van het Sterrenbos oplopen. Gelukkig sluiten we de wandelroute af met het geknisper van sneeuw onder de schoenen en vertrek ik met een gezonde blos op de wangen terug naar huis.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Knapzakroute Lieveren-Roderesch

Wandelafstand: 17 km

Startpunt: keuze uit 4 verschillende startpunten

Parkeergelegenheid: keuze uit 4 verschillende parkeerplaatsen

OV start- en eindpunt: bushalte Roderesch of start vanaf het busstation in Roden

Honden toegestaan: ja, zowel aangelijnd als los. Neem als startpunt de parkeerplaats van het Mensingebos aan de Mensingheweg, dan mag de hond meteen los.

Horeca: In elk dorp vind je wel horeca

Online routebeschrijving: website Eindjeomindrenthe

Andere paaltjesroutes die je hier tegenkomt

Roden Mensingebos ~ 7km

Het Mensingebos in Roden, ook wel Drenthe in het klein genoemd. Op nog geen half uur rijden van Groningen stad…

Drenthepad Roden-Leek ~12km

Vanaf heden ben ik weer aangewezen op het OV voor mijn wandelingen. Maak je niet ongerust, de Saxo leeft nog…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s