Kampeeravonturen

Trekkershut avontuur op camping De Waps

Midden in het Fonteinbos en aan de rand van het Friese dorpje Oudemirdum in Gaasterland ligt charmecamping de Waps. De Waps vormt het ideale vertrekpunt om het Friese Gaasterland te verkennen. Wandel door sprookjesachtige bossen met namen als Elfbergen en Bremer Wildernis of breng een bezoekje aan de Mirnser Klif en kijk uit over het IJsselmeer. Op camping de Waps vindt je naast vele kampeerplekken ook enkele trekkershutten. Niet alleen handig als je op doortocht bent, ook als je in het najaar het Gaasterland wilt ontdekken. Want camping de Waps is het gehele jaar geopend en heeft een elektrisch kacheltje in de trekkershut staan. Zo kun je na een stevige wandeling lekker opwarmen in je eigen blokhut. Dat is precies wat ik deed in maart en waar ik je graag meer over vertel.


De trekkershut lonkt

Als mijn vriendin een weekendje op pad gaat met haar moeder, dan grijp ik mijn kans en ga ik er een weekendje met Maeve vandoor. Een paar maanden eerder verbleven we al in een trekkershut samen met een vriendin op camping de Waps, maar toen was er maar weinig gewandeld door een hielspoor blessure. Genoeg reden dus om terug te keren want de ervaring in de trekkershut op camping de Waps was uitstekend. Tamelijk laat stuurde ik een e-mail met de vraag of er nog een trekkershut vrij was voor 1 nachtje voor 1 persoon met hond. Ik weet niet waarom ik dacht dat ik half maart achter het net zou vissen, want niet veel later kreeg ik een bevestiging dat er nog een hut vrij was. Het trekkershut avontuur kon beginnen!

Wandelweekend vanuit de trekkershut

Een andere reden waarom ik graag samen met Maeve op pad ging was om te oefenen met meerdaagse wandelingen. In april wordt Maeve twee jaar en dat is een soort van de magische grens vanaf waar je hond (in de meeste gevallen) is uitgegroeid en je je dus minder druk hoeft te maken over de belasting van de spieren en gewrichten. Maeve heeft zichzelf bewezen om prima 15 tot 20 kilometer te kunnen wandelen. Dan is het nu tijd om dit op te gaan bouwen naar meerdere dagen achter elkaar. Camping de Waps bleek de ideale ligging ervoor te hebben want een bezoek aan Wandelzoekpagina leerde mij dat er maar liefst twee Groene Wissel wandelingen langs de camping lopen. Groene Wissel Oudemirdum 1 en Groene Wissel Oudemirdum 2. Ze laten precies twee verschillende kanten van Oudemirdum zien en zijn allebei 15 kilometer lang. Perfect! En met de trekkershut op camping de Waps als thuisbasis, hadden we beiden een fijne plek om weer op te laden na de wandeling.

Groene Wissel Oudemirdum 1 en 2

Camping de Waps vormt de perfecte uitvalsbasis voor deze twee wandelroutes. Groene Wissel wandelingen zijn wandelroutes die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Zowel de Groene Wissel Oudemirdum 1 als 2 starten bij de bushalte in het dorp Oudemirdum, maar je kunt dus ook prima starten vanaf camping de Waps. Verlaat de camping via de hoofdingang en sla links het zandpad op en je bevindt je al op de Groene Wissel. Ideaal! Lees alles over mijn ervaringen op deze Groene Wissel wandelingen hier:

Groene Wissel Oudemirdum 1 ~15km

Je zou het bijna niet verwachten als je door de bossen van Oudemirdum wandelt, maar je bevindt je aan het einde van de provincie Friesland. Oudemirdum is de spil tussen het IJsselmeer en het Gaasterland. De Groene Wissel Oudemirdum 1…

Lees verder

Groene Wissel Oudemirdum 2 ~15km

De Groene Wissel Oudemirdum 2 laat je de oostkant van dit Friese dorp aan het IJsselmeer verkennen. Deze wandelroute is een aaneenschakeling van verschillende bossen met elk hun eigen karakter. Zo wandel je het ene moment over smalle, slingerende bospaadjes…

Lees verder

Camping de Waps

Inchecken kan op camping de Waps al redelijk vroeg, om 12 uur. Maar dat is voor een wandelaar eigenlijk niet interessant, want die is dan nog aan de wandel. Zo ook ik. Ik kom op zaterdagochtend om half elf aan op de parkeerplaats van camping de Waps. Voordat ik van start ga met de Groene Wissel Oudemirdum 1 maak ik alvast even gebruik van de faciliteiten van de camping. Na een autorit van een dik uur kan ik wel een toilet gebruiken en ook is het fijn om de waterfles weer even helemaal te vullen. Het is een prachtige zonnige zaterdag en ik maak van het moment gebruik om Maeve vast te leggen bij het welkomstbord van camping de Waps. De voorspellingen voor zondag zijn wat minder, dus kan ik maar beter nu alvast een mooie foto maken. De Groene Wissel Oudemirdum 1 is een heerlijk begin van ons wandelweekend en om 16 uur komen we aan bij de receptie. Er is niemand aanwezig, wat ook niet echt verrassend is want het is niet alsof de camping vol staat in maart. We worden uiteindelijk hartelijk welkom geheten door de eigenaar en we krijgen dezelfde trekkershut als de vorige keer aangewezen. ‘Want hij ligt zo fijn voor de hond.’ En dat is helemaal waar want het Streupershoeke, zoals de trekkershut heet, ligt precies bij de ingang naar het hondenlosloopbos. Niet dat we daar dit weekend zoveel te vinden zullen zijn, Maeve is duidelijk moe.

Ik neem de sleutel in ontvangst en rij de auto richting de trekkershut om alle spullen uit te laden. Want dat we overnachten in een trekkershut betekent niet dat we maar weinig spullen mee hebben. Ik maak graag gebruik van het feit dat ik met de auto kom en boet dan ook zeker niet in op wat luxe. Het eerste dat ik doe als ik de trekkershut binnenkom is de bedden opmaken. Ik weet al gewoon dat Maeve daar haar nestje gaat maken. En ja hoor, net als ik de fluitketel op het gasfornuis zet ploft ze met een diepe zucht op mijn slaapzak. Die is vertrokken. Ik maak een kop koffie voor mezelf en ga naast haar in bed liggen. Een gevoel van gelukzaligheid vult mijn lichaam, dit is wat ik voor ogen had toen ik droomde over een eigen hond. Samen op avontuur, samen na een wandeling neerploffen en bijkomen en kijk ons nu.

De enige trekkershut avonturiers

Zo lang als dat ik tijdens een wandeling mijn plas op kan houden, zo snel en vaak moet ik ineens naar de wc als ik weer in de trekkershut ben. Omdat ik Maeve niet alleen durf (en wil) laten in de trekkershut maak ik haar wakker en lopen we samen naar het toiletgebouw. Het is duidelijk dat wij de enige zijn die dit weekend een trekkershut geboekt hebben. En ik maar bang wezen dat er misschien geen plekje vrij meer was, grapjas. Op de camping zelf staan toch nog aardig wat mensen, in caravans en campers dan wel te verstaan. Er is geen tent te bekennen. Ondanks dat het een heerlijke zonnige dag was, ben ik blij dat ik een trekkershut geboekt heb en niet de tent heb ingepakt. Het koelt s’avonds toch nog flink af en ik ben blij met de elektrische verwarming in de trekkershut. Vorige keer hing er nog een elektrische kachel aan de muur met een display van vlammen. Nu staat er een schattig klein kacheltje waarvan je de deurtjes open moet doen om de kachel aan te zetten. Ook deze vlammetjes bewegen vrolijk heen en weer en geven je echt een cosy cabin vibe. Al snel staan de waterdruppels op de ramen en zit ik in een t-shirt op bed. Misschien is het tijd om de kachel weer even uit te doen.

De trekkershutten op camping de Waps zijn uitgerust met een grote keukeninventaris en dat is best wel fijn. Niet elke trekkershut heeft een servies set mooier dan ik thuis zelf heb en ook is er een ruime keus uit pannen. Uitgebreid koken doe ik vanavond niet, ik heb een bakje met pilav van thuis meegenomen en warm dit op in de koekenpan. Om afwas te besparen zet ik de pan op een onderzetter op tafel en eet rechtstreeks uit de pan. Met een elektrisch kaarslichtje dat ik vond tussen de bedden, dat dan wel. Afwassen doe ik morgenochtend wel, eerst kruip ik met een boek terug het bed in. Maeve denkt er hetzelfde over en snurkt zachtjes op mijn slaapzak. Voordat ik ga slapen loop ik nog één keer naar het toiletgebouw samen met Maeve en om 22.00 uur gaan de lichten uit.

Het Wapsen zit erop

Als ik om 7 uur wakker word is het fris in de trekkershut. Ik verzamel moed en sluip uit bed om de kachel aan te zetten. De vlammetjes beginnen meteen vrolijk te dansen en de kachel blaast bijna meteen warme lucht de trekkershut in. Ik kruip terug de slaapzak in en Maeve komt kwispelend naast mij liggen. Nog heel eventjes slapen, fluister ik haar toe. Alsof ze mij begrijpt. Haar oogjes sluiten zich weer en zo worden we na een uurtje wakker in een warme trekkershut. Als ik het gordijn voor de deur open is de wereld even wit. Van de mist. Dit is wel even wat anders dan gisteren. Ik hijs Maeve in haar tuigje en trek mijn jas en schoenen aan. Tijd voor een toiletbezoekje. Terug in de trekkershut beslaat mijn bril meteen en dus zet ik de kachel uit. Het ontbijt deze ochtend is simpel, een trekkersmaaltijd van fruitmuesli waar ik alleen 100ml kokend water aan hoef toe te voegen. Zo bestaat de afwas alleen uit een pan, twee lepels en een mok. Als ik alle spullen weer ingepakt heb loop ik met Maeve en de afwasteil naar de afwasplek. Binnen enkele minuten is alles schoon en loop ik door naar de auto. Tijd om het boeltje weer in te pakken. Iets voor negenen meld ik mij bij de receptie en lever ik de sleutel van de trekkershut weer in. Het trekkershut avontuur zit er dan weer op, maar het wandelavontuur gaat nog even verder.


Trekkershut

Trekkershutten komen in alle soorten en maten. Van kleine basic houten hutjes zonder servies, tot ruime luxe hutten met een grote keukeninventaris. Wat ze gemeen hebben is dat er een bed, een tafel met stoelen en een keukenblokje is. Ze vormen de perfecte overnachting voor wandelaars en fietsers op doorreis, maar zijn vaak ook een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.

Let op: Niet in alle trekkershutten zijn honden toegestaan, neem eventueel contact op met de camping voor de mogelijkheden.

Camping de Waps

Camping de Waps ligt midden in het Fonteinbos aan de rand van het Friese Oudemirdum. Op deze gezellige camping kun je 365 dagen per jaar terecht met de tent, caravan, camper of in één van de trekkershutten. Het kampeerterrein kent vele plekjes, van beschut op een heuveltje tot aan de rand van het bos en de eigenaar houdt graag rekening met je wensen.

Vanaf de camping wandel je zo het hondenlosloopbos in wat camping de Waps geliefd maakt bij hondenbezitters. Maar ook de fervent wandelaar en fietser kan zijn lol op. Het Gaasterland is een prachtige omgeving dat wacht om ontdekt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s