Het Drenthepad is de oudste LAW van Nederland en is nog steeds volop in ontwikkeling. Met ruim 340 kilometer, verdeeld over 18 dagetappes, is het Drenthepad een mooie uitdaging voor elke wandelaar. Maak kennis met de Oerprovincie van Nederland en laat je meenemen op een tijdreis. Wandel over de restanten van de IJstijd, langs de grafmonumenten uit de prehistorisch en door historische dorpjes. Volg de geel-rode markering en laat je betoveren door dit unieke stukje Nederland.
Het Drenthepad: enkele feitjes
- Het Drenthepad is de oudste LAW van Nederland.
- De wandelroute is ontworpen en in beheer van het Nivon.
- Het Drenthepad is een rondwandeling van ruim 340km en verdeeld in 18 dagetappes.
- De gehele route is gemarkeerd met geel-rode stickers.
- Je wandelt door 3 Nationale Parken: NP Drents-Friese Wold, NP Dwingelderveld, NP Drentsche Aa.
- Je kunt overnachten in maar liefst 2 Nivon huizen te weten Het Hunehuis en De Hondsrug.
het nivon
Nivon is een non-profitorganisatie, opgericht in 1924 en heeft als doel om mensen en natuur bij elkaar te brengen. Ze zijn beheerder van maar liefst 6 LAW’s en 7 streekpaden waaronder het beroemde Pieterpad en Noaberpad.
Daarnaast zijn er verschillende Nivon natuurhuizen en kampeerterreinen waar je kunt verblijven en bieden ze activiteiten en groepsreizen aan. Ook als je geen lid bent kun je overnachten en meedoen aan de activiteiten en reizen.
De kernwaarden van het NIVON zijn: eerlijk, groen, sociaal en verdraagzaam.
Etappes
Etappes
Vervoer
Overnachten
Overnachten
Mijn Drenthepad
Het Drenthepad was mijn allereerste streekpad ooit, in maart 2020 kocht ik vol enthousiasme de Nivon wandelgids en diezelfde avond maakte ik al een etappe indeling. Met Google Maps open op mijn telefoon, een pen in de hand en de wandelgids op tafel ging ik van start om de 329 kilometer netjes te verdelen. Niet veel later pakte ik de trein naar Beilen en startte ik mijn wandelavontuur.
Want een avontuur was het zeker. Waar ik de etappes begon met het OV, ging ik geleidelijk aan vaker met de auto op pad. Soms nam ik de fiets mee achter op de auto, één keer ging ik kamperen en op het eind boekte ik een overnachting in een AirBnB. Mijn moeder speelde een keer voor taxi en mijn vriendin kwam mij op de allereerste etappe oppikken bij het eindpunt omdat ze er toch langs kwam. Gaandeweg werd ook de ‘gear’ professioneler. In het begin maakte ik foto’s met mijn iPhone 5S maar ik verving deze al vrij snel voor een Panasonic Lumix TZ95. Ik schafte speciale winter wandelsokken aan, kocht een nieuwe waterdichte wandeljas, maar wat niet veranderde waren mijn Lowa lage wandelschoenen. Ik heb ze verfoeid bij tijd en wijle, echt waterdicht bleken ze op het einde niet meer te zijn en ze verloren ook langzaam hun grip. Ondertussen heb ik nieuwe wandelschoenen aangeschaft, maar ik wilde het Drenthepad uitlopen op de schoenen waarmee ik het begonnen was. Zo blijft er toch altijd een speciale herinnering aan de zwarte klompjes hangen.
Ik heb genoten van het Drenthepad. Het smaakt naar meer. Ik begon als complete beginner aan dit 329 kilometer lange streekpad en wil laten zien dat ook jij dit kan! Beginner, ervaren, er tussen in, het Drenthepad is voor iedereen.
Mijn favoriete Drenthepad etappes
De Hondsrug
Anloo - Exloo
Het Strubben Kniphorstbosch en het Evertsbos horen bij mijn favoriete wandelgebieden toen ik in Groningen woonde. Ik werd dan ook blij dat het Drenthepad mij hier doorheen leidde, zoveel kronkelende paadjes, hunebedden, grafheuvels. Drenthe op z’n best. De etappe Gasselte-Exloo heeft mij heel erg verrast en ik werd blij van de vele onverharde paden en de algehele rust die er hier heerste op dit deel van het Drenthepad.
Drents - Friese Wold
Diever - Uffelte- Appelscha
Misschien ben ik enigszins bevooroordeeld omdat ik opgegroeid ben in Diever. Maar het stuk van Uffelte naar Appelscha is naar mijn inziens het mooiste stuk van het Drenthepad. Omdat je hier hele etappes dwars door het bos loopt, je je even in Zweden waant bij het Brandeveen nabij Uffelte en daarna bijna in de Sahara als je het Aekingerzand doorkruist. Optimaal genieten!
Mijn minst favoriete Drenthepad etappes
Fochteloërveen
Appelscha - Veenhuizen
Het stuk van Appelscha naar Ravenswoud is één lange asfaltweg en totaal niet interessant. Ik heb dit stuk dan ook overgeslagen en parkeerde mijn fiets bij de brug van Ravenswoud om vanaf daar de route op te pakken naar het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen zelf is prachtig, maar ik baalde ervan dat ik precies dezelfde weg terug moest lopen waar ik die ochtend overheen gefietst was om bij het startpunt van deze etappe te komen. Het is een etappe dat gekenmerkt wordt door vele lange, rechte, fietspaden die in de zomer druk bezocht worden. Tel daarbij op het stuk langs de provinciale weg en je begrijpt waarom ik niet heel blij werd van dit stuk van het Drenthepad.
Drents-- Groningse Wolden
Leek - Paterswolde
Dit is een relatief nieuw stuk op het Drenthepad en ergens snap ik waarom het er bij op genomen is. De Onlanden is een interessant nieuw natuurgebied aan de rand van de stad Groningen maar officieel nog Drenthe. Jammer is alleen dat het veel asfalt happen is en als het regent je 0 beschutting hebt. Ik ervaarde deze etappe als een kwestie van doorbijten, wetende dat er mooiere etappes op mij stonden te wachten.
Een overzicht van mijn Drenthepad avonturen
Veelgestelde vragen over het Drenthepad
Het Drenthepad is ruim 340 kilometer en gemarkeerd met een geel-rode markering.
Het Drenthepad is een rondwandeling en daardoor kun je dus overal starten. Het officiële startpunt is station Beilen. Maar als er één lelijke plek in Drenthe is dan is het wel station Beilen. Misschien denk je, ach, dan hebben we het lelijkste maar gehad. Weet wel dat je hier dus ook je avontuur eindigt en ik kan je zeggen, het is niet de mooiste afsluiting van die 329 kilometer.
Als ik het overnieuw zou doen zou ik starten in Diever. Goed bereikbaar met het OV en de auto, je start meteen midden in het bos en je kunt het einde vieren op een van de vele terrasjes die het dorp rijk is. Leuker toch dan op de tocht staan op station Beilen?
De hond kan mee tijdens het Drenthepad. Wel zijn er een aantal natuurgebieden waar de hond, ook aangelijnd, niet welkom is. Gelukkig zijn er omleidingsroutes die ook in het veld gemarkeerd zijn. Check van tevoren goed de routebeschrijving om eventuele teleurstellingen en frustratie te voorkomen.
Je komt genoeg horeca tegen onderweg. Wel is het verstandig altijd zelf eten en drinken mee te nemen, omdat je er niet altijd van op aan kan dat de horecagelegenheid ook daadwerkelijk open is op jouw wandeldag. In Drenthe kan je nog wel eens op een doordeweekse dag voor een dichte deur staan, zeker aan het begin van de week.