
Het Drenthepad, een van de vele streekpaden die Nederland rijk is. Het was mijn allereerste streekpad ooit, in maart 2020 kocht ik vol enthousiasme de NIVON wandelgids en diezelfde avond maakte ik al een etappe indeling. Met Google Maps open op mijn telefoon, een pen in de hand en de wandelgids op tafel ging ik van start om de 329 kilometer netjes te verdelen. Niet veel later pakte ik de trein naar Beilen en startte ik mijn wandelavontuur.
Want een avontuur was het zeker. Waar ik de etappes begon met het OV, ging ik geleidelijk aan vaker met de auto op pad. Soms nam ik de fiets mee achter op de auto, één keer ging ik kamperen en op het eind boekte ik een overnachting in een AirBnB. Mijn moeder speelde een keer voor taxi en mijn vriendin kwam mij op de allereerste etappe oppikken bij het eindpunt omdat ze er toch langs kwam. Gaandeweg werd ook de ‘gear’ professioneler. In het begin maakte ik foto’s met mijn iPhone 5S maar ik verving deze al vrij snel voor een Panasonic Lumix TZ95. Ik schafte speciale winter wandelsokken aan, kocht een nieuwe waterdichte wandeljas, maar wat niet veranderde waren mijn Lowa lage wandelschoenen. Ik heb ze verfoeid bij tijd en wijle, echt waterdicht bleken ze op het einde niet meer te zijn en ze verloren ook langzaam hun grip. Ondertussen heb ik nieuwe, hoge, wandelschoenen aangeschaft, maar ik wilde het Drenthepad uitlopen op de schoenen waarmee ik het begonnen was. Zo blijft er toch altijd een speciale herinnering aan de zwarte klompjes hangen.
Ik heb genoten van het Drenthepad. Het smaakt naar meer. Ik begon als complete beginner aan dit 329 kilometer lange streekpad en wil met deze blog laten zien dat ook jij dit kan! Beginner, ervaren, er tussen in, het Drenthepad is voor iedereen. Laat mij je meenemen op hoe ik het allemaal begon en wat ik onderweg leerde.
Etappe indeling Drenthepad
“Klaar voor een potje puzzelen?”
329 kilometer, dat is best een eind. Hoe pak je dat aan? Je zou het aaneengesloten kunnen lopen. Stel, in het meest gunstige geval, loop je 20 kilometer per dag, dan zou je dit pad in 3 weken kunnen lopen. Maar dan moet je je hele hebben en houden wel mee op je rug slepen of een goed gevulde portemonnee hebben om overnachtingen te boeken. Je zou het zoals mij kunnen aanpakken en gedurende een jaar dag etappes lopen. Of je verdeelt de route in 3 of 4 stukken en loopt elk stuk aaneengesloten en verspreid dit over een bepaalde tijd. Hoe dan ook, houd rekening met het feit dat het OV niet overal in Drenthe optimaal is. Ik heb aardig wat lopen puzzelen en heb op 1 etappe na alles kunnen verdelen in OV etappes. Ware het niet dat corona roet in het eten gooide en de busverbindingen nog schaarser werden dan ze al waren. Het zorgde voor nog meer gepuzzel, constructies van auto’s met fietsendragers en taxiënde familie. Dit was mijn originele etappe indeling:

OV bereikbaarheid Drenthepad
“Het is mogelijk!”
Zoals eerder gezegd, het OV in Drenthe is niet altijd even optimaal. Je moet rekening houden met beperkte reismogelijkheden, sommige buslijnen rijden maar een enkele keer in de ochtend en later op de middag. In het weekend wordt het al helemaal spannend, sommige lijnen rijden niet eens op zaterdag en/of zondag. Ben je al helemaal ontmoedigd omdat het OV je enige optie is voor het Drenthepad. Dan wil ik je hierbij laten weten dat je in principe het gehele Drenthepad met het OV zou kunnen doen. Kijk maar hierboven op de foto, overal is een B van bushalte bijgezet. Je moet alleen echt goed kijken op welke dag en welk tijdstip je bepaalde etappes wilt gaan lopen. Plan slim en loop desnoods bepaalde etappes in tegengestelde richting omdat het OV technisch beter uit komt. Een tip als je met de auto komt en met het OV terug bij je auto moet komen, parkeer je auto, pak de bus naar je eindbestemming en loop terug naar de auto. Zo voorkom je dat je ellenlang moet wachten bij de bushalte om terug bij je auto te komen. (Been there, done that.)







Markering Drenthepad
“Had ik het boekje eigenlijk wel moeten kopen?”
Ik hou er van om zonder al teveel dingen in mijn handen te wandelen. Ik heb standaard al een camera vast, een routeboekje erbij zorgt meteen voor volle handen. Gelukkig is het Drenthepad goed gemarkeerd en wordt het actief onderhouden door vrijwilligers. Geheel zonder boekje heb ik de route niet kunnen lopen, bij twijfel pakte ik hem er toch even bij maar vaak zat mijn gevoel al juist. De enkele keer dat ik ontbrekende markering tegen kwam, maakte ik een melding via Meldpuntroutes.nl en was het twee weken later al opgelost. De markering is op verschillende manieren aangebracht, de ouderwetse manier is met verf maar wordt sinds kort vervangen door metalen schildjes op houten paaltjes. Een tip, kijk goed vooruit, soms twijfelde ik als ik bijvoorbeeld op een kruispunt kwam aanlopen en pakte ik het boekje er maar alvast bij. Maar had ik wat verder vooruit gekeken, dan had ik de markering kunnen zien zitten. Raak dus niet te snel in paniek en nog een tip, omdat de route twee kanten op gemarkeerd is kun je je ook omdraaien om te kijken waar eventuele markering zich de andere kant op bevindt. Aan de hand daarvan kun je ook enigszins opmaken welke kant je dan op moet.
Horeca op het Drenthepad
“Het blijft wel Drenthe”
Het is toch wel fijn om voor of na je wandeling ergens even heerlijk op een terras neer te strijken en een heerlijk verfrissend, of juist verwarmend, drankje te bestellen met een goed stuk gebak. Ik had de pech dat ik het Drenthepad startte toen ook Corona zijn intrede deed en de horeca helemaal dicht moest. Dus ik ging op pad met een goed gevulde rugzak, wat sowieso geen overbodige luxe is. Ondanks dat Drenthe een populaire vakantiebestemming is in de zomer, is het daarbuiten hele andere koek. In de grotere dorpen wil de horeca nog wel ruime openingstijden hebben, maar in wat kleinere dorpjes moet je er rekening mee houden dat veel gelegenheden aan het begin van de week wel eens gesloten willen zijn. Vanaf donderdag tot en met zaterdag zit je vaak wel veilig en kun je er terecht voor een hapje en een drankje. Er zijn etappes waar je helemaal geen horeca tegen komt of je moet ver afwijken van de route. Neem dus altijd voldoende drinken en eten mee en beschouw de horeca als een luxe, niet als een gewoonte. Het blijft wel Drenthe.
Overnachten op het Drenthepad
“De keuze is reuze”
Ga je het Drenthepad in één keer lopen, of wil je meerdere etappes achter elkaar lopen en ben je op zoek naar overnachtingsmogelijkheden? De keuze is reuze in Drenthe. Er zijn een heleboel campings en een aantal natuurkampeerterreinen langs de route. Soms kan je er zelfs een ingerichte tent huren of gebruik maken van een trekkershut of andere aanwezige accommodatie. Zo hoef je in ieder geval geen tent en slaapspullen mee te zeulen. Liever iets meer luxe? Kies dan voor een bed and breakfast, een hotel of speur AirBnB of Campspace af voor een mooie slaapplek. Er zijn twee Nivon natuurhuizen op het Drenthepad waar je een overnachting kan boeken. Het Hunehuis in Havelte en de Hondsrug in Noordlaren. In het Drenthepad gidsje staat meer informatie over de overnachtingsmogelijkheden in deze natuurvriendenhuizen.
Drenthepad Community
“Je ziet ze misschien niet maar ze zijn er wel”
Je zult niet de enige zijn die het Drenthepad loopt. Je komt andere wandelaars misschien niet tegen tijdens je etappes (ik kwam echt maar een handjevol mensen tegen op de 329 kilometer) maar wel online. Op Facebook bestaat er een actieve groep waarin wandelaars hun foto’s en ervaringen delen over hun gelopen etappe. Ook vind je hier een up to date bestand van eventuele wijzigingen en kunnen andere wandelaars je behoeden voor natte voeten en ander wandelleed. Op Instagram is de hashtag ‘Drenthepad’ actief en kun je andere mensen volgen die ook dit streekpad lopen. Klaar met het Drenthepad en wil je graag een mooi aandenken? Dan heeft Hikeposter een mooie poster van het Drenthepad.

Mijn favoriete Drenthepad etappes
Hondsrug
Anloo-Exloo
Het Strubben Kniphorstbosch en het Evertsbos horen bij mijn favoriete wandelgebieden sinds ik in Groningen woon. Ik werd dan ook blij dat het Drenthepad mij hier doorheen leidde, zoveel kronkelende paadjes, hunebedden, grafheuvels. Drenthe op z’n best. De etappe Gasselte-Exloo heeft mij heel erg verrast en ik werd blij van de vele onverharde paden en de algehele rust die er hier heerste op dit deel van het Drenthepad.
Drents-Friese Wold
Uffelte-Diever-Appelscha
Misschien ben ik enigszins bevooroordeeld omdat ik opgegroeid ben in Diever. Maar het stuk van Uffelte naar Appelscha is naar mijn inziens het mooiste stuk van het Drenthepad. Omdat je hier hele etappes dwars door het bos loopt, je je even in Zweden waant bij het Brandeveen nabij Uffelte en daarna bijna in de Sahara als je het Aekingerzand doorkruist. Optimaal genieten!
Mijn minst favoriete Drenthepad etappes
Fochteloërveen
Appelscha-Veenhuizen
Het stuk van Appelscha naar Ravenswoud is één lange asfaltweg en totaal niet interessant. Ik heb dit stuk dan ook overgeslagen en parkeerde mijn fiets bij de brug van Ravenswoud om vanaf daar de route op te pakken naar het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen zelf is prachtig, maar ik baalde ervan dat ik precies dezelfde weg terug moest lopen waar ik die ochtend overheen gefietst was om bij het startpunt van deze etappe te komen. Daarbij miste er markering en liep ik onnodig lang over het fietspad. Het is een etappe dat gekenmerkt wordt door vele lange, rechte, fietspaden die in de zomer druk bezocht worden. Tel daarbij op het stuk langs de provinciale weg en je begrijpt waarom ik niet heel blij werd van dit stuk van het Drenthepad.
Drents-Groningse Wolden
Leek – Paterswolde
Dit is een relatief nieuw stuk op het Drenthepad en ergens snap ik waarom het er bij op genomen is. De Onlanden is een interessant nieuw natuurgebied aan de rand van de stad Groningen maar officieel nog Drenthe. Jammer is alleen dat het veel asfalt happen is en als het regent je 0 beschutting hebt. Ik ervaarde deze etappe als een kwestie van doorbijten, wetende dat er mooiere etappes op mij stonden te wachten.




Nog enkele laatste persoonlijke tips
- Officieel begint het Drenthepad in Beilen, maar als er een lelijke plek in Drenthe is dan is het wel station Beilen. Misschien denk je, ach, dan hebben we het lelijkste maar gehad. Weet wel dat je hier dus ook je avontuur eindigt en ik kan je zeggen, het is niet de mooiste afsluiting van die 329 kilometer. Als ik het overnieuw zou doen zou ik starten in Diever. Goed bereikbaar met het OV en de auto, je start meteen midden in het bos en je kunt het einde vieren op een van de vele terrasjes die het dorp rijk is. Leuker toch dan op de tocht staan op station Beilen?
- Of je viert het einde met een ijsje! Ben je in Diever en is de ijssalon nog niet gesloten (in de winter zijn ze dicht) dan moet je hier eigenlijk een ijsje halen. IJssalon Smaak is een begrip in de omgeving, ze maken hier hun eigen schepijs en zijn niet zuinig met bolletjes scheppen. Mijn favoriete smaak? Banoffi, koffie en als ze hem hebben; Don Vito, vanille en framboos met chocola. Nom!
- Nog een tip in Diever, je moet er eventjes een paar meter voor van de route afwijken maar dan heb je ook wat. Bij Landhotel Diever, net voorbij het hunebed, hebben ze een mooie lunch- en dinerkaart en maken ze met liefde een lekkere latte macchiato met karamel voor je klaar.
- Met een beetje geluk spot je op het Fochteloërveen een kraanvogel, een slangarend of een wespendief. Deze bijzondere vogels komen bijna uitsluitend voor in dit bijzondere natuurgebied. Neem de verrekijker maar mee dus!
- En in het Noordlaarderbos zit een heuse dassenburcht. De kans dat je deze beestjes ziet overdag is nihil, maar overnacht je bijvoorbeeld in het Nivonhuis dan kan het leuk zijn om s’ avonds nog even de wandelschoenen aan te trekken en het bos in te duiken.
- Eenmaal aangekomen in Emmen is het zeker de moeite waard om de alternatieve route door het voormalig Dierenpark Emmen te nemen. Het is een unieke ervaring om door een oude dierentuin te wandelen. Pluspunt: er bevindt zich nog steeds horeca in het park dus je kunt er ook even goed pauzeren.