Wandelroutes

Wandelroutes

Wandelroutes komen in alle soorten en maten. Voor iedereen zit er wel iets tussen, het is vooral een kwestie van uitzoeken wat jij fijn vindt. Volg jij liever markeringen, neem je graag een geschreven wandelroute mee, check je liever af en toe op je telefoon de route of ga je ouderwets met een kaart en kompas de natuur in? Ga vooral naar buiten en probeer het uit!

Hier vind je alle wandelroutes die ik tot nu toe gelopen heb en waarvan ik graag mijn ervaringen met jou deel. 

Wandelen vanuit de bus of trein

Het is een fabeltje dat je over een auto moet beschikken om mooie wandeltochten te kunnen maken. Het maakt het je vaak wel makkelijker en soms kom je er ook echt alleen maar met de auto. Maar het OV brengt je tegenwoordig ook op een heleboel plekken van waaruit je een mooie wandelroute kan oppakken. Ik heb de eerste paar jaar in Groningen niks anders gedaan en heb echt hele mooie wandelingen gemaakt! Soms is het nog wel een hele onderneming om er te komen met het OV omdat er bijvoorbeeld in het weekend of feestdagen minder vaak of helemaal niet gereden wordt. Check altijd je reis van te voren op 9292.nl

Laat je de weg wijzen door paaltjesroutes

Gekleurde paaltjes, pijltjes, schildjes kunnen je in het veld de weg wijzen. Gemarkeerde wandelroutes, gemaakt door verschillende organisaties. Denk hierbij aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN, ANWB, NIVON en de NS. Deze wandelingen kun je overwegend zorgeloos lopen, geen gedoe met kaarten en kompas en zijn vaak ook niet zo lang. Toch is het altijd goed om een routebeschrijving achter de hand te houden, dit kan heel gemakkelijk op je telefoon. Omdat er wel eens markering kan ontbreken of er onverhoopt stukken van de route afgesloten zijn. Mocht je nou ontbrekende of foutieve markering tegen komen dan meld je dit heel gemakkelijk via meldpuntroutes.nl

De ongebaande paden op

Ga je liever, spreekwoordelijk, van de gebaande paden af (in Nederland moet je eigenlijk altijd op de wandelpaden blijven) ergo; volg je liever geen markeringen in het veld om de dagjesmensen te ontwijken? Dan zijn er ook hele mooie ongemarkeerde wandelroutes gemaakt door bijvoorbeeld de makers van Trage Tochten en Groene Wissels. Deze kun je online downloaden (sinds 2021 tegen een kleine vergoeding) of als wandelgids kopen via uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sowieso zijn wandelgidsen een goede en leuke manier om nieuwe wandelroutes te ontdekken.

Voor de kilometervreters

Is een paar uurtjes wandelen voor jou niet genoeg en trek je er liever meerdere dagen of zelfs meerdere weken op uit? Dan kent Nederland een uitgebreid netwerk aan streekpaden en Lange-Afstand-Wandelpaden, ook wel LAW genoemd, waarvan het Pieterpad misschien wel het meest bekend is. Ik wandelde tot nu toe het Drenthepad en het Westerwoldepad. Zorg altijd dat je de meest actuele wandelgids hebt en check de website van Wandelnet voor eventuele (tijdelijke) wijzigingen.