Noaberpad

genieten

Wat is een Noaberpad?

Het Noaberpad is een lange afstandswandeling van ruim 415 kilometer waarin je langs én over de grens van Nederland met Duitsland wandelt. Maak kennis met onze ‘noabers’ en het ‘noaberschap’ en geniet van het afwisselende landschap en cultuur. Volg de wit-rode markering en laat je betoveren door ons grensstreek. 

Het Noaberpad: enkele feitjes

Nivon

het nivon

Nivon is een non-profitorganisatie, opgericht in 1924 en heeft als doel om mensen en natuur bij elkaar te brengen. Ze zijn beheerder van maar liefst 6 LAW’s en 7 streekpaden waaronder het beroemde Pieterpad en Noaberpad.

Daarnaast zijn er verschillende Nivon natuurhuizen en kampeerterreinen waar je kunt verblijven en bieden ze activiteiten en groepsreizen aan. Ook als je geen lid bent kun je overnachten en meedoen aan de activiteiten en reizen.

De kernwaarden van het NIVON zijn: eerlijk, groen, sociaal en verdraagzaam.

Etappes

Dag etappes of meerdaagse wandeling?

Etappes

Zoals het met alle streekpaden gaat, hoef je deze niet in één keer te wandelen. Het Noaberpad is ruim 415 km lang en onderverdeeld in 24 dag etappes met lengtes variërend tussen de 15 en 25 kilometer. Maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag gaan of een kijkje nemen in mijn etappe indeling.

Vervoer

Met het openbaar vervoer?
Het OV in de grensstreek is niet altijd even best. Houd er rekening mee dat je op sommige etappes ook daadwerkelijk door Duitsland loopt en je hier niet zomaar op een rechtstreekse bus naar Nederland kan stappen.

Overnachten

Slapen in een tent of bed?

Overnachten

Je vindt langs het Noaberpad verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van Natuurkampeerterreinen en campings, tot knusse B&B's en luxe hotels. Een overzicht van alle accommodaties vind je op de website van het Noaberpad.
Klik hier
nieuwsgierig

Mijn Noaberpad

Tijdens het wandelen van zowel het Drenthepad als het Westerwoldepad kwam ik de wit-rode markering geregeld tegen. Nieuwsgierig als ik was zocht ik op welke lange afstandswandeling hier in het noord-oosten liep. Het bleek het Noaberpad te zijn en daarmee was mijn derde wandeluitdaging een feit. Ik kreeg het routeboekje cadeau met kerst en tot op heden wandel ik met veel plezier deze bijzondere LAW langs (en over) de grens van onze noabers. 

Veelgestelde vragen over het Noaberpad

Het Noaberpad is ruim 415 kilometer en gemarkeerd met een wit-rode markering.

Het Noaberpad start in Bad-Nieuweschans in Groningen en loopt langs (en over) de grens met Duitsland om te eindigen in het Duitse Kleve.

De hond kan mee tijdens het Noaberpad. Wel zijn er een aantal natuurgebieden waar de hond, ook aangelijnd, niet welkom is. Wel zijn er omleidingsroutes die ook in het veld gemarkeerd zijn. 

In bijna alle noemenswaardige dorpen die je onderweg tegenkomt vind je wel iets van horeca. Wel is het verstandig altijd zelf eten en drinken mee te nemen, omdat je er niet altijd van op aan kan dat de horecagelegenheid ook daadwerkelijk open is op jouw wandeldag.