Westerwoldepad

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer in de provincie Groningen. Vergeet het beeld dat je misschien hebt van deze provincie, Groningen is meer dan aardbevingsgebied en weidse, open vlaktes. Juist in het uiterste oosten van Groningen vind je één van Europa’s mooiste beekdalen, waar de rivier weer mag slingeren, velen dieren zich thuis voelen en waar jij nu ook in mag struinen. Onderweg wacht een eeuwenoud klooster op je, een heuse kabelbaan over het kanaal en nog veel meer moois. Volg de geel-blauwe markering en laat je betoveren door dit unieke stukje Nederland.

Het westerwoldepad: enkele feitjes

Vorige slide
Volgende slide

Stichting Wandelen in westerwolde

Stichting Wandelen in Westerwolde is een vrijwilligersorganisatie die wandelen in de regio wil bevorderen. Ze zijn onder andere beheerder van het Westerwoldepad en organisator van het Westerwolde Wandelweekend. Daarnaast hebben ze ruim 40 gemarkeerde wandelroutes in Westerwolde uitgezet onder de naam WiW. 

Etappes

Dag etappes of meerdaagse wandeling?
Zoals het met alle streekpaden gaat, hoef je deze niet in één keer te wandelen. Je kunt de route ook prima verdelen in verschillende dag etappes. Het wil zelfs zo zijn dat er al een dag etappe indeling ontworpen is door de makers van het Westerwoldepad. Maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag gaan of een kijkje nemen in mijn etappe indeling.

Vervoer

Met het openbaar vervoer?
Het openbaar vervoer in oost-Groningen is niet altijd even best is. Zeg maar gerust, soms niet bestaand. Wil je het Westerwoldepad met het openbaar vervoer plannen? Bereid je dan voor op een kleine uitdaging.

Overnachten

Slapen in een tent of bed?
Je vindt langs het Westerwoldepad verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van Natuurkampeerterreinen en campings, tot knusse B&B's en luxe hotels.
nieuwsgierig

Mijn Westerwoldepad

Nadat ik het Drenthepad had uitgelopen had ik meteen een volgend streekpad op het oog: het Westerwoldepad. Waar ik het Drenthepad verspreid over een jaar liep door middel van dagetappes had ik voor het Westerwoldepad iets heel anders bedacht. De droom om met een backpack op pad te gaan is er altijd geweest, ik hoefde niet zo nodig meteen naar het buitenland. Nee, liever oefende ik eerst in eigen land en waarom niet in mijn eigen provincie? Als het dan toch één grote deceptie werd was ik in ieder geval snel weer thuis. Daarmee werd het Westerwoldepad mijn allereerste backpack avontuur. 

Veelgestelde vragen over het Westerwoldepad

Het Westerwoldepad is ruim 100 kilometer en gemarkeerd met een geel-blauwe markering.

Het Westerwoldepad is een rondwandeling en daardoor kun je dus overal starten. Het officiële startpunt volgens de etappe indeling van de Stichting Wandelen in Westerwolde, bevindt zich op het Villapark Weddermeer.

De hond kan mee tijdens het Westerwoldepad. Wel zijn er een aantal natuurgebieden waar de hond, ook aangelijnd, niet welkom is. Wel zijn er omleidingsroutes die ook in het veld gemarkeerd zijn. 

In bijna alle noemenswaardige dorpen die je onderweg tegenkomt vind je wel iets van horeca. Wel is het verstandig altijd zelf eten en drinken mee te nemen, omdat je er niet altijd van op aan kan dat de horecagelegenheid ook daadwerkelijk open is op jouw wandeldag.