Westerwoldepad

Het Westerwoldepad is een lange afstandswandeling van bijna 100 kilometer in de provincie Groningen. Vergeet het beeld dat je misschien hebt van deze provincie, Groningen is meer dan aardbevingsgebied en weidse, open vlaktes. Juist in het uiterste oosten van Groningen vind je één van Europa’s mooiste beekdalen, waar de rivier weer mag slingeren, velen dieren zich thuis voelen en waar jij nu ook in mag struinen. Onderweg wacht een eeuwenoud klooster op je, een heuse kabelbaan over het kanaal en nog veel meer moois. Volg de geel-blauwe markering en laat je betoveren door dit unieke stukje Nederland.


Nadat ik het Drenthepad had uitgelopen had ik meteen een volgend streekpad op het oog: het Westerwoldepad. Zelf heb ik weinig met de provincie Groningen, maar de regio Westerwolde is de uitzondering door zijn bossen. Waar ik het Drenthepad verspreid over een jaar liep middels dag etappes had ik voor het Westerwoldepad iets heel anders bedacht. De droom om met een backpack op pad te gaan is er altijd geweest, ik hoefde niet zo nodig meteen naar het buitenland. Nee, liever oefende ik eerst in eigen land en waarom niet in mijn eigen provincie? Als het dan toch één grote deceptie werd was ik in ieder geval snel weer thuis. Daarmee werd het Westerwoldepad mijn allereerste backpack avontuur. Op deze pagina vind je informatie over het Westerwoldepad en mijn blogs over mijn persoonlijke Westerwoldepad backpack avontuur.


Het Westerwoldepad: enkele feitjes

  • Het Westerwoldepad is een tamelijk nieuw streekpad en is momenteel (2022) bijna 100 kilometer lang
  • Er is (nog) geen routeboekje, maar online vind je een routebeschrijving en GPX bestanden
  • De gehele route is gemarkeerd met geel-blauwe stickers
  • De route loopt van Wedde, via Smeerling, Sellingen naar Ter Apel, Mussel en Onstwedde weer terug.
  • Je volgt de loop van de Ruiten Aa en de Mussel Aa.
  • Enkele hoogtepunten zijn: het dorp Smeerling dat een beschermd dorpsgezicht geniet, het dal van de Ruiten Aa, de kabelbaan over het Ruiten Aa kanaal, het klooster van Ter Apel, de Sellingerbeetse, het grootste heideveld van Groningen in natuurgebied Ter Borg en de Burcht Wedde.

Dag etappes of één groot avontuur: jouw keus

Zoals het met alle streekpaden gaat, hoef je deze niet in één keer te wandelen. Je kunt de route ook prima verdelen in verschillende dag etappes. Het wil zelfs zo zijn dat er al een dag etappe indeling ontworpen is door de makers van het Westerwoldepad. Maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf aan de slag gaan of een kijkje nemen in mijn etappe indeling. Let wel op dat het openbaar vervoer in oost-Groningen niet altijd even best is. Wil je het Westerwoldepad met het openbaar vervoer plannen, dan kan dat nog best wel eens een uitdaging worden.

Lijkt het je leuk om het Westerwoldepad af te leggen met een backpack? Doen! Ook als je geen ervaring hebt is dit streekpad prima te doen. Ik ben het levende bewijs want het Westerwoldepad betekende mijn backpack ontgroening. Hoe ik dat praktisch aanpakte? Dat lees je in deze blog:

Het Westerwoldepad: mijn persoonlijke beleving

Een week wandelen zorgt voor vele verhalen, hieronder vind je alle blogs over mijn persoonlijke belevenissen op het Westerwoldepad.