Nivon Trektocht

Is een trektocht maken alleen iets wat je buiten Nederland doet? Nee, natuurlijk niet! Ook in Nederland kun je met je rugtas op pad en nieuwe gebieden ontdekken. Denk je bij een trektocht dat je meteen wekenlang van huis moet zijn? Ook daarop is het antwoord nee. Je kunt een trektocht zo lang en ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Juist als je wilt ontdekken of een trektocht iets voor jou is, dan zijn de tweedaagse trektochten van Nivon perfect! Tevens maak je meteen kennis met verschillende streekpaden en LAW´s voor als je de smaak te pakken hebt gekregen. Benieuwd naar wat een Nivon Trektocht inhoudt en welke trektochten er zijn? Lees dan snel verder!


Wat is Nivon?

Nivon is een non-profitorganisatie, opgericht in 1924 en heeft als doel om mensen en natuur bij elkaar te brengen. Dit doen zij vrij letterlijk door middel van Nivon natuurhuizen en kampeerterreinen en het aanbieden van activiteiten en groepsreizen. De kernwaarden van Nivon zijn: eerlijk, groen, sociaal en verdraagzaam. Ook als je geen lid bent kun je overnachten en meedoen aan de activiteiten en reizen.

Lees hier meer over de geschiedenis


De Nivon Trektochten

Nivon biedt 4 verschillende trektochten aan, verspreid over heel Nederland. Alle vier hebben ze gemeen dat je twee dagen wandelt en overnacht in een Nivon natuurvriendenhuis. De afstand varieert tussen de 6 en 25 kilometer en er is altijd een mogelijkheid de route in te korten of juist uit te breiden. Zo is de Nivon Trektocht voor elke wandelaar geschikt. Het enige dat je nodig hebt is een routekaart en een paar wandelschoenen en het avontuur kan beginnen! Dit zijn de 4 trektochten van Nivon:

Hunehuis trektocht

Wandel van Ruinen naar Steenwijk en overnacht in het Hunehuis te Havelte. Maak onderweg kennis met enkele Drentse klassiekers zoals hunebedden, grafheuvels en uitgestrekte heidevelden.

Meer info: Hunehuis Trektocht

Bosbeek trektocht

Wandel van Ede naar Wolfheze en overnacht in het Natuurvriendenhuis de Bosbeek in Bennekom. Maak kennis met de pracht en praal van de Veluwe en ontdek stukjes van het Veluwe Zwerfpad en en het Trekvogelpad.

Meer info: Bosbeek Trektocht

Morgenrood trektocht

Wandel van Boxtel naar Tilburg en overnacht in het Natuurvriendenhuis Morgenrood in Oisterwijk. Ontdek het prachtige natuurgebied de Kampina en wandel door de Oisterwijkse bossen.

Meer info: Morgenrood Trektocht

Zeehuis trektocht

Wandel van Alkmaar naar Castricum en overnacht in het Natuurvriendenhuis Zeehuis in Bergen aan Zee. Struin uren door het Noordhollands Duinreservaat en laat je betoveren door de Nederlandse kust.

Meer info: Zeehuis Trektocht

Hoe werkt het

Heel simpel! Je koopt een trektochtkaart waarmee je de route kan volgen, boekt een overnachting in het Natuurvriendenhuis en laat het avontuur beginnen! En oja, neem een onderlaken mee, een slaapzak, een kussenhoes, eten… er zijn toch nog een aantal dingen waar je over na moet denken. Ik zet ze voor jou op een rij.

  • Via de website van Nivon koop je een trektochtkaart. Hierop vind je de route, aanwezige horeca en informatie over de omgeving. De kaart is van zulk degelijk materiaal dat je na de trektocht meteen een mooi souvenir hebt.
  • Je reserveert online een plekje in een Nivon Natuurvriendenhuis. Dit kan ook als je geen lid bent van Nivon, je betaald dan alleen een iets hogere prijs.
  • In een Nivon Natuurvriendenhuis wacht er een basic kamer op je met een bed, een stoel, een kast en een wastafel met spiegel. Je neemt je eigen beddengoed mee (een kussen en dekbed is aanwezig) of je huurt het ter plekke.
  • Eten neem je zelf mee, er zijn koelkasten en vriezers om je eten in te bewaren. Bij de receptie vind je vaak een kleine koelkast waar je fris en alcohol kunt kopen en in het zomerseizoen ijsjes. Maar verwacht geen pak rijst of pastasaus.
  • Koken doe je in de grote gemeenschappelijke keuken. En met groot bedoel ik ook echt groot, meerdere gaspitten, vele potten en pannen, tientallen borden en bestek. Alles wat je nodig hebt om een maaltijd in elkaar te flansen vind je in de keuken.
  • Eten doe je in één van de gemeenschappelijke ruimtes. Hier kun je ook lekker bijkomen van je wandeling, een boekje lezen of natuurlijk nieuwe mensen ontmoeten!

Mijn Nivon Trektocht avonturen

Samen met mijn Nivon trektochtmaatje Corine heb ik al 2 van de 4 Nivon trektochten gelopen. Uiteraard is het de bedoeling om de resterende twee ook te gaan lopen. Want als je er eenmaal één gelopen hebt, wil je ze allemaal lopen! Dus wees gewaarschuwd, het werkt verslavend! Benieuwd hoe wij de Nivon Trektochten beleefd hebben? Lees het in onderstaande blogartikelen.