0-5 km, Drenthe

Natte Neuzenroute Gasselte ~ 4.5km

De Natte Neuzenroute is 1 van de drie wandelingen die start vanaf de parkeerplaats van het Nije Hemelriekje. Deze wandelroute is speciaal voor hondenbezitters, omdat de honden bijna overal los mogen lopen. Een hond staat hoog op mijn wensenlijstje, dus waarom niet alvast een potentiële wandelroute verkennen? Ik liep deze wandelroute op een warme zomerdag in juni en het was maar goed ook dat ik vroeg vertrok van huis want eenmaal aangekomen op de parkeerplaats blonken de autodaken mij al tegemoet. Reistijd vanaf Groningen? 25 minuten. Wandeltijd? 1 uur. Genieten maar!

Gelukkig kwamen de meeste bezoekers voor de zwemplas en niet om te wandelen. Dus loop ik precies de andere kant op, de stilte tegemoet. Of nouja stilte, de fietstoeristen zijn er ook vroeg bij en dus is het even uitkijken als ik een onverhard graspad naast een sloot verlaat om een fietspad over te steken. De smalle paden zijn bezaaid met dennennaalden en mijn voetstappen worden heerlijk gedempt. Helaas weten de muggen mij alsnog te vinden, zodra ik ook maar een seconde stil sta om een foto te maken vallen ze mij aan. Het flesje Deet tover ik dan ook al snel uit mijn rugtas en ik spray mij van top tot teen in. Ik doe een klein dansje als ik de spray op mijn benen aanbreng en dit dansje is niet van vreugde. Note to self: dit spul prikt op net geschoren benen. Maar het lijkt wel meteen te helpen, de muggen zijn hem gevlogen.

De paaltjesroute gaat over mooie, stille, slingerende bospaadjes en ik kan mij voorstellen dat je hond hier heel gelukkig wordt. Maar ook zonder hond word je hier als wandelaar heel gelukkig. Het bruine bospaadje ruil ik in voor een witte versie waar de groene kleur van de bosjes en bomen mij bijna verblinden. Dan valt mijn oog op een enorm mierennest. Gebiologeerd blijf ik staan kijken naar die kleine beestjes die maar al te druk in de weer zijn. Toch krijg ik er altijd een klein beetje de kriebels van, van al dat gekrioel en ik besluit verder te lopen. Dan kom ik nog een mierennest tegen en nog een en nog een. Wat is dit?! Een wedstrijdje onder de mieren; “wie kan het hoogste nest bouwen?” De een is nog groter dan de ander en ik verbaas mij over de hoeveelheid mieren die zich in dit kleine gebied bevinden. Bizar. De mountainbikers die verderop de bocht door komen hebben geen idee, zij scheuren de bulten zonder blikken of blozen voorbij. Dit is precies de reden waarom ik zo van wandelen hou, je hebt alle tijd om details in je op te nemen. Zoals bijvoorbeeld een klein kunstwerkje dat iemand gemaakt heeft van een afgezaagd stuk boom. Het lijkt erop dat iemand een klein zonnetje heeft willen maken van de plakken hout. Een mannetje van de gemeente met kunst ambities?

Waar de route grotendeels door dicht bos ging kom ik nu uit op een smal pad tussen de struiken. Ik pas er maar net tussendoor. Heerlijk vind ik dit soort paadjes, het geeft een avontuurlijke touch aan je wandelroute. Voor ik het door heb ben ik alweer bijna aan het eind gekomen van deze paaltjesroute. Ik heb een grote lus gelopen en ben nu weer aangekomen bij het smalle slingerpad van eerder die ochtend. Het is ondertussen half twaalf en de temperatuur is al erg gestegen maar nog niet ondragelijk. Dus besluit ik er nog een paaltjesroute achteraan te plakken voordat ik een duik in het water van ’t Nije Hemelriekje neem. Deze wandelroute van Staatsbosbeheer heeft mij kunnen bekoren, ook zonder hond werd ik blij van deze Natte Neuzenroute. Veel smalle slingerende bospaadjes, weinig mensen en grote mierennesten zorgen voor een wandelscore van 8.

  • Bereikbaarheid: 8/10

Het Gasselterveld/Nije Hemelriekje is niet bereikbaar met het openbaar vervoer, wat echt heel jammer is. Wat ook jammer is, is dat het binnenkort betaald parkeren wordt en je dus ook als wandelaar de portemonnee moet trekken. Maar de drie wandelroutes die hier starten zijn dat zeer zeker wel waard. Er zijn 3 parkeervelden, die heel makkelijk aan te rijden zijn vanaf de N34. Kom op mooie, zomerse dagen wel op tijd want anders is er een kans dat je achter het net vist.

  • Wandelpaden: 9/10

Misschien vinden ze bij Staatsbosbeheer dat honden gelukkiger worden van smalle, kronkelende bospaden dan van rechte, brede bospaden. Want in deze paaltjesroute zitten er veel van dit soort heerlijk wandelpaden. De route is bijna 100% onverhard, alleen in het begin loop je een klein stukje over een verharde weg en kruis je een fietspad. De markering is uitstekend.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Er is een kleine wedstrijd gaande tussen de bosmieren in dit gebied, want het ene mierennest is nog groter dan de ander. Je kijkt echt je ogen uit door de bouwkunsten van deze kleine insecten. Wie je graag een oog uit willen steken zijn de muggen, neem dus zeker Deet mee op een mooie zomerse dag. Verder kun je genieten van een heleboel vogels, klein en groot en met een beetje geluk spot je nog een ree.

  • Kluizenaarsgehalte: 7/10

Laat je niet misleiden door de hoeveelheid auto’s op het parkeerveld. Op een zomerse dag is 90% van de bezoekers zeker niet van plan een wandeling te maken maar juist een duik in het zwemwater. Toch is de kans wel aanwezig dat je op deze Natte Neuzenroute andere mensen tegen komt omdat het een populaire route is onder de hondenbezitters. Ik had het geluk maar een handjevol mensen tegen te komen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Natte neuzen route

Wandelafstand:  4.5 km

Startpunt: parkeerplaats Nije Hemelriekje

Parkeergelegenheid: verschillende parkeerplaatsen bij het Nije Hemelriekje (let op, wordt binnenkort betaald parkeren)

OV start- en eindpunt: 

Horeca: ’t Nije Hemelriekje

Online routebeschrijving: – staat niet op de website van Staatsbosbeheer

Een gedachte over “Natte Neuzenroute Gasselte ~ 4.5km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s