Op naar de Achterhoek
Met de auto volgeladen reizen Maeve en ik af naar de Achterhoek. Het is een flinke rit vanuit Groningen maar het is heerlijk rustig op de weg. Om bij het natuurkampeerterrein te komen moet je over een zandpad dwars door het bos rijden. Dat zijn echt mijn favoriete toegangswegen want dan weet je zeker dat je midden in de natuur slaapt. Braaf parkeer ik de auto op het kleine parkeerveld. Een paar dagen eerder ontvingen we het bericht van het natuurkampeerterrein dat door de vele regenval het terrein wat drassig was. Maar kamperen was wel mogelijk, als we maar even te voet de aanrij route naar ons plekje wilde bekijken. Marleen heeft plekje 8 gereserveerd op het Grote Veld, maar waar is dat precies? Mijn gevoel zegt achterop het veld. Het blijkt de andere kant te zijn. We zullen dwars met onze auto’s het veld moeten doorkruisen, dat zal met mijn lichte Twingo geen probleem zijn maar of de auto van Marleen niet vast komt te zitten? Ons plekje is gelukkig helemaal niet drassig, al zet ik voor de zekerheid mijn tentje toch op het iets hoger gelegen gedeelte op. Maar op de plekken naast ons getuigen de vele bandensporen dat je daar nu liever niet staat. Zonder veel problemen rijdt ook Marleen het terrein op en plaatst haar tentje naast die van mij. De tarp wordt gespannen en zo is ons kampement een feit.
Natuurkampeerterrein Distelheide
In de boekingsmodule was het niet mogelijk om nog een plekje te reserveren deze dagen, maar er staan nog maar 3 andere mensen op ons veld. Stroomt het straks helemaal vol? Komen mensen misschien de dag na Koningsdag of pas zaterdag? Als we maar geen directe buren met honden krijgen, Kaylo is nogal kieskeurig wie die wel en niet aardig vindt. Maeve vindt die gelukkig wel prima, al ligt hij liever in zijn kuil met bladeren, net buiten bereik van haar eindeloze energie. Als we een beetje gesetteld zijn besluiten we een rondje over het terrein te lopen. Het Achterste Veld blijkt een stuk kleiner te zijn dan dat we hadden gedacht en sta je toch relatief dicht op je (tegenover) buren. Was de keus voor het Grote Veld toch zo verkeerd nog niet. Het hangmatbos is een toffe bonus van dit natuurkampeerterrein. Evenals het kastje met stopcontacten waar je je telefoon of powerbank even kan opladen. Het sanitair gebouw is klein maar fijn. Al vragen we ons af hoe dat moet als het Natuurkampeerterrein vol staat met die ene douche. Of hoe lang de rij zal zijn voor de afwas met die ene afwasplaats. Zorgen voor later, want Natuurkampeerterrein Distelheide is praktisch leeg.
Back to basic op de Distelheide
Dit weekend zal in het teken staan van wandelen, vuurtje stoken en eten. Even terug naar de basis. Voor de gelegenheid heeft Marleen een Dutch Oven geleend van een vriendin, om te kijken of ze hem zelf ook wil aanschaffen. (Ik kan verklappen, de dag na ons kampeeravontuur heeft ze er 1 besteld.) Een vuurschaal zou te huur moeten zijn op het kampeerterrein, maar waar dan? Tijdens ons verkenningsrondje zien we achter een verlaten gebouwtje vuurschalen liggen. We besluiten er alvast 1 mee te nemen en de terreinbeheerders een appje te doen. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, want er is amper bereik. Toch komt het bericht aan en krijgen we te horen dat ze eigenlijk alleen vuurschalen mét een zak hout verhuren. Eigenlijk hebben we zelf al meerdere zakken hout meegenomen, maar we nemen braaf een kist hout van ze af. Achteraf maar goed ook, want ons hout blijkt, ondanks dat het al weken in de kelder ligt, nog steeds iets vochtig te zijn waardoor het in eerste instantie niet echt lekker wil fikken. Hun hout daarentegen vlamt goed. Het zijn alleen enorme stammen die we niet kleiner kunnen kloven door gebrek aan een bijl. Dus wisselen we de enorme blokken af met onze wat kleinere stammen.
Het koken boven houtvuur heeft iets rustgevends. Alles duurt langer, maar lijkt ook net wat lekkerder te smaken. We eten als koninginnen op het kampeerterrein. Avond 1 staat er een zoete aardappel schotel met lekker veel kaas op het menu. De tweede avond eten we pasta met kip Parmezaan en we sluiten af met een bietjesrisotto met geitenkaas. Ik zei toch dat we heerlijk gegeten hebben. Ik kan iedereen een Dutch Oven aanraden. Hij staat in ieder geval ook op mijn wishlist.
Genieten op de Distelheide
Het Natuurkampeerterrein stroomde nooit vol, wel verschenen er op zaterdag wat meer kampeerders wat de nodige gezelligheid met zich meebracht. Overal werden vuurtjes gestookt en zag je vrolijke gezichten. Ook wij genoten meer van ons kampeeravontuur, want vrijdag zaten we zo ongeveer de hele dag in de miezer. Al had dat ook wel weer wat. Om als enige op de camping onder onze tarp buiten te zitten een boekje te lezen. Zo’n tarp is echt een uitvinding en staat sindsdien ook op mijn wishlist. Jammer genoeg konden we de echt zonnige dagen die nog volgden niet meemaken, want die maandag werden we allebei weer op kantoor verwacht. Maar genoten hebben we zeker op de Distelheide en ik zie mij hier zelf ook zeker nog wel terugkomen.
Wandelroutes vanaf het Natuurkampeerterrein
Natuurkampeerterrein Distelheide is een walhalla voor wandelaars. Omdat het kampeerterrein zich op het landgoed Slangenburg bevindt, wandel je zo de natuur in waar vele wandelroutes op je wachten. Wij liepen er een aantal maar weken daarbij zo vaak af van de route dat het geen doen is om daar een aparte blog over te schrijven. Daarom een klein overzicht van de wandelroutes die je vanaf Natuurkampeerterrein Distelheide kunt lopen.
Paaltjesroute Brunsveldwalwandeling
oranje / 8.7km
Een paaltjesroute die veel gelijk op loopt met de Trapezium route, maar net wat noordelijker gaat. Goed te combineren met de groene wandelroute om echt alles van het landgoed te hebben gezien.
Paaltjesroute Trapezium
groen / 11.2km
Ontdek alle hoeken van het landgoed Slangenburg met deze prachtige wandelroute. Over statige lanen, smalle bospaadjes en langs alle hoogtepunten van het landgoed. Een paaltjesroute die je gelopen moet hebben.
Paaltjesroute Paardenkolk
rood / 5km
Met de paaltjesroute Paardenkolk krijg je een mooie overzicht van de diversiteit van het landgoed. Wandel over de statige oprijlaan, langs de verschillende vijvers en ontdek het bos, de akkers en weilanden van landgoed Slangenburg.
Knopenrondje Slangenburg
7km
Wandel vanaf het Natuurkampeerterrein terug naar de hoofdweg en start de wandeling bij knooppunt U19. Een bezoek aan de Sint-Willibrordusabdij behoort ook tot de mogelijkheden.
Trage Tocht Slangenburg
17km
Voor wie graag zowel het landgoed als de omgeving daarbuiten wil verkennen is deze Trage Tocht een uitkomst. Je wandelt naast het landgoed Slangenburg ook over landgoed ’t Veld, in het Besselersbos en de Heidenhoeksche Vloed.
Trage Tocht IJzervoorde
15km
Deze wandelroute lijkt op het eerste oog op de Trage Tocht Slangenburg, maar pakt toch steeds weer net wat andere paden. Geniet van het landgoed en haar omgeving op deze mooie Trage Tocht.
Dingen die je van te voren wil weten
- Bij aankomst zet je de auto even op de parkeerplaats om de aanrijroute naar je plek uit te stippelen.
- Er is stroom op deze camping, maar op elk veldje staat 1 stroompunt met 4 aansluitingen. Vol=vol en een lange kabel is aan te raden.
- Er is een klein toiletgebouw met 2 wc’s voor de dames en 2 wc’s voor de heren, 1 douche en 1 afwasplaats.
- Bij de afwasplaats vind je ook een vriezer voor koelelementen en een kastje met deurtjes en een schuifslot waarin zich gewone stopcontacten bevinden voor het opladen van je telefoon/powerbank. Neem eventueel een klein hangslotje mee voor de veiligheid.
- Je kunt een vuurschaal met een krat hout kopen zodat je bij je plek vuur kan maken. Over de 2 veldjes verspreid vind je ook verschillende vuurcirkels waarin je vuur mag maken.
- Je hebt hier amper tot geen bereik en dat is geen grap. Zelfs het noodnummer was af en toe niet bereikbaar met onze telefoon. Tip: wandel even naar de Beek, daar heb je wel bereik.
- Vanaf het Natuurkampeerterrein loop je zo het landgoed Slangenburg op waarin je vele (gemarkeerde) wandelroutes vindt.