Trage Tocht Norg – 15km

Delen?
intro

Trage Tocht Norg

Trage Tochten garanderen altijd vele onverharde paden en prachtige natuurgebieden, dat is op deze Trage Tocht Norg niet anders. Als je eenmaal het dorp verlaten hebt zijn het brede zandpaden die je de weg leiden door de omgeving van het Drentse dorp. Zie hoe Natuurmonumenten werkt aan het herstel van beekdal de Slokkert, geniet van de heuveltjes in de Langeloërduinen en kijk je ogen uit op het Oosterveld.

Startpunt

Bushalte Westeind Nord

OV startpunt

Bushalte Westeind Norg

Horeca gelegenheid

In Norg vind je verschillende horeca

Parkeergelegenheid

nabij de bushalte Westeind Norg

Mijn wandelervaring

Dwalen door Drenthe

Voor Kerst heb ik de wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig gekregen. Hierin staan maar liefst 17 Trage Tochten van gemiddeld 15 kilometer afstand. Voor als ik straks heimwee krijg als ik het Drenthepad uitgelopen heb zullen we maar zeggen. Maar heimwee naar Drenthe heb ik altijd, dus toen ik voor mijn werk een bezorging in Assen had besloot ik de wandelgids in te pakken en na de bezorging naar Norg te rijden. Het is half tien s’ ochtends als ik de auto naast de Coop in Norg parkeer. Voorzichtig stap ik uit de auto, bij de bezorging in Assen had ik al gemerkt dat het glad kan zijn. Maar zo glad?! Het lijkt wel alsof Norg in een ijsbaan veranderd is. Glibberend en glijdend begin ik aan de route. Wandelen op de klinkers is eigenlijk onbegonnen werk, lange leve de bermen. Twee bouwvakkers slaan mij op een afstandje gade en grappen iets over mij van de straat moeten opvegen. Ik word altijd al blij als ik onverharde wandelpaden zie maar nu helemaal! Op het zandpad is het beter te doen, maar als een mevrouw op de fiets mij passeert benadrukt ze dat de weg verderop gevaarlijk glad is. Ze geeft de boodschap ook door aan mensen achter mij. Ah nee toch? Andere wandelaars… Het is inderdaad oppassen geblazen bij het oversteken van de asfaltweg en even heb ik de hoop dat de mensen achter mij een andere weg inslaan maar helaas.

Trage Tocht Norg

De onverharde weg ligt vol met plassen ijs en als ik op een kruispunt aankom zie ik dat de weg die ik moet volgen goed kapot gereden is door het plaatselijke landbouwverkeer. Gelukkig hou ik droge voeten wat ik helaas niet kan zeggen van mijn hoofd. Er steekt een miezerbui de kop op en dat is normaal gesproken niet een heel groot probleem. Maar het pad waar ik nu over loop is lang en breed en biedt geen enkele beschutting. Ik hoor klikgeluiden achter mij en als ik achterom spiek zie ik dat het andere stel een paraplu mee heeft. Een paraplu op een wandeltocht van 15 kilometer? Want het is wel duidelijk dat ook zij de Trage Tocht Norg lopen aangezien hier geen enkel andere (gemarkeerde) wandelroute loopt. Het loopt toch niet zo fijn, met andere wandelaars in de rug dus als ik een bankje tegenkom besluit ik een drink pauze in te lassen zodat ze mij kunnen inhalen. En inhalen doen ze want binnen enkele minuten zijn ze al uit het zicht verdwenen. Weer wacht er een lang, recht, breed zandpad en ik begin het vermoeden te krijgen dat dit de voornaamste wandelpaden van deze wandelroute zullen zijn.

Wandelen rondom Norg

Op de kaart in het boekje was al te zien dat de route als een soort vierkant om het dorp Norg liep, maar ergens had ik de hoop dat ik toch ook over kronkelende bospaadjes mocht. Zeker als we door de Langeloërduinen gaan, welke juist bekend staan om de kronkelende wandelpaden. Maar helaas, het blijft toch veel recht toe, recht aan. Normaal gesproken ben ik groot fan van de Trage Tochten en vertel ik iedereen er vol enthousiasme over. Maar deze Trage Tocht Norg weet mij niet te bekoren. Het zijn de goudhaantjes, geelgorzen, buizerds en het koppeltje reeën die de wandeling nog wat sjeu weten te geven. Deze wandelroute loopt naar mijn mening net om al het moois heen wat Norg te bieden heeft. Je mag een beetje proeven van dit stukje Drenthe, maar echt de schoonheid van de omgeving van Norg ervaren, nee.

Trage Tochten

Trage Tochten zijn rondwandelingen tussen de 5 en 22 kilometer en zijn te volgen door middel van een routebeschrijving en/of een GPS-apparaat. De ‘Zandpadgarantie’ betekent dat je minimaal 70% van de tijd over onverharde paden loopt en dan het liefst door een afwisselend landschap. Vertragen begint met de Trage Tochten van Rob Wolfs en Rutger Burgers.
ontdek

Ontdek meer wandelroutes van Wandelmaara

Benieuwd naar meer wandelroutes? Bekijk hier onder de verschillende wandelroutes.

Omdat wandelen altijd een goed idee is

Heb jij een goed idee voor een samenwerking? Neem dan contact op