Trage Tocht Norg
10-15 km, Drenthe, Drenthe OV

Trage Tocht Norg ~ 15km

Voor Kerst heb ik de wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig gekregen. Hierin staan maar liefst 17 Trage Tochten van gemiddeld 15 kilometer afstand. Voor als ik straks heimwee krijg als ik het Drenthepad uitgelopen heb zullen we maar zeggen. Maar heimwee naar Drenthe heb ik altijd, dus toen ik voor mijn werk een bezorging in Assen had besloot ik de wandelgids in te pakken en na de bezorging naar Norg te rijden. Reistijd vanaf Groningen? 30 minuten. Wandeltijd? 3.5 uur. Genieten maar!

Het is half tien s’ ochtends als ik de auto naast de Coop in Norg parkeer. Voorzichtig stap ik uit de auto, bij de bezorging in Assen had ik al gemerkt dat het glad kan zijn. Maar zo glad?! Het lijkt wel alsof Norg in een ijsbaan veranderd is. Glibberend en glijdend begin ik aan de route. Wandelen op de klinkers is eigenlijk onbegonnen werk, lange leve de bermen. Twee bouwvakkers slaan mij op een afstandje gade en grappen iets over mij van de straat moeten opvegen. Ik word altijd al blij als ik onverharde wandelpaden zie maar nu helemaal! Op het zandpad is het beter te doen, maar als een mevrouw op de fiets mij passeert benadrukt ze dat de weg verderop gevaarlijk glad is. Ze geeft de boodschap ook door aan mensen achter mij. Ah nee toch? Andere wandelaars… Het is inderdaad oppassen geblazen bij het oversteken van de asfaltweg en even heb ik de hoop dat de mensen achter mij een andere weg inslaan maar helaas.

De onverharde weg ligt vol met plassen ijs en als ik op een kruispunt aan kom zie ik dat de weg die ik moet volgen goed kapot gereden is door het plaatselijke landbouwverkeer. Gelukkig hou ik droge voeten wat ik helaas niet kan zeggen van mijn hoofd. Er steekt een miezerbui de kop op en dat is normaal gesproken niet een heel groot probleem. Maar het pad waar ik nu over loop is lang en breed en biedt geen enkele beschutting. Ik hoor klikgeluiden achter mij en als ik achterom spiek zie ik dat het andere stel een paraplu mee heeft. Een paraplu op een wandeltocht van 15 kilometer? Want het is wel duidelijk dat ook zij de Trage Tocht Norg lopen aangezien hier geen enkel andere (gemarkeerde) wandelroute loopt. Het loopt toch niet zo fijn, met andere wandelaars in de rug dus als ik een bankje tegenkom besluit ik een drink pauze in te lassen zodat ze mij kunnen inhalen. En inhalen doen ze want binnen enkele minuten zijn ze al uit het zicht verdwenen. Weer wacht er een lang, recht, breed zandpad en ik begin het vermoeden te krijgen dat dit de voornaamste wandelpaden van deze wandelroute zullen zijn.

Op de kaart in het boekje was al te zien dat de route als een soort vierkant om het dorp Norg liep, maar ergens had ik de hoop dat ik toch ook over kronkelende bospaadjes mocht. Zeker als we door de Langeloerduinen gaan, welke juist bekend staan om de kronkelende wandelpaden. Maar helaas, het blijft toch veel recht toe, recht aan. Normaal gesproken ben ik groot fan van de Trage Tochten en vertel ik iedereen er vol enthousiasme over. Maar deze Trage Tocht Norg weet mij niet te bekoren. Het zijn de goudhaantjes, geelgorzen, buizerds en het koppeltje reeen die de wandeling nog wat sjeu weten te geven. Deze wandelroute loopt naar mijn mening net om al het moois heen wat Norg te bieden heeft. Je mag een beetje proeven van dit stukje Drenthe, maar echt de schoonheid van de omgeving van Norg ervaren, nee. Toch krijgt deze wandelroute van mij nog een wandelscore 8.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Deze Trage Tocht begint bij de bushalte Westeind in Norg waar veelal 2 keer per een uur een bus langs komt. Kom je met de auto, dan is er parkeergelegenheid bij de bushalte zelf. Norg is prima aan te rijden vanuit alle kanten.

  • Wandelpaden: 6/10

Het percentage onverharde wandelpaden is volgens de gids 90% en dat klopt ook wel. Maar ik vind wel dat er verschil zit in de soorten wandelpaden. Deze wandelroute bestaat grotendeels uit lange, brede, rechte zandpaden en maar weinig uit smalle, kronkelende bospaadjes. Terwijl deze laatste er echt wel in overvloed zijn dus dat is zonde. Daarnaast kruis je een enkele keer een drukke autoweg waar je wel even goed moet opletten.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Ik had het geluk vele vogels te mogen spotten tijdens deze wandelroute. Zo kon je eerder al lezen dat ik een goudhaantje tegenkwam evenals een geelgors en buizerd. Daarnaast had ik het geluk een grazend reeen paar tegen te komen. Toch nog een voordeel van die rechte, brede zandpaden; genoeg tijd om om je heen te kijken.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

De route volgt maar weinig gemarkeerde wandelpaden waardoor je het rijk al snel voor je alleen hebt. Je loopt eigenlijk net om alle natuurgebieden heen waardoor je voornamelijk lokale mensen tegenkomt die hun hond uitlaten. Wel een prima route dus voor de kluizenaars onder ons.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Trage Tocht Norg

Wandelafstand:  15km

Startpunt: bushalte Westeind Norg

Parkeergelegenheid: nabij de bushalte Westeind Norg

OV start- en eindpunt: bushalte Westeind Norg

Horeca: In Norg is verschillende horeca aanwezig.

Online routebeschrijving: website Wandelzoekpagina (sinds 2021 moet je betalen voor Trage Tochten) of koop de wandelgids Dwalen door Drenthe

Een gedachte over “Trage Tocht Norg ~ 15km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s