5-10 km, Groningen, Groningen OV

Ter Wupping ~7km

Het Westerwoldepad staat op nummer 1 van mijn volgende lange afstandswandelavontuur. Maar zolang ik de rugzak nog niet heb aangeschaft staat dit plan nog even in de kast. Desalniettemin betekent dat niet dat ik de omgeving niet alvast kan verkennen. Zelf heb ik weinig met de provincie Groningen, behalve dan met de streek Westerwolde. Daar is wel bos te vinden en doet het voor mijn gevoel wat knusser aan. Groot voordeel ook van zo oostelijk de provincie in gaan, amper een mens te bekennen! Reistijd vanaf Groningen? 40 minuten. Wandeltijd? 2 uur. Genieten maar!

Het is maar goed dat ik altijd Google Maps goed bestudeer als ik naar een nieuwe plek ga. Want de onverharde weg die rechtdoor de bocht uit gaat was ik anders niet meteen opgereden. Een oudere man die op het fietspad wandelt kijkt achterom als ik stapvoets de grindweg op rij. Meteen bekruipt mij een schuldgevoel, mag dit eigenlijk wel? Ik heb ook helemaal geen bordje gezien dat er zich hier een parkeerplaats zou bevinden. Maar dan tegenover het huis dat aan het grindpad staat, ligt een klein grasveld wat als parkeerplaats dient. Er staat ook een informatiebord en vanuit de auto zie ik de routepaaltjes al. Ik verwacht op het informatiebord informatie te vinden over de wandelroute maar niks is minder waar, er staat alleen wat informatie over de omgeving en het gehucht Ter Wupping waar ik straks doorheen ga wandelen. Een beetje raar vind ik het wel, want er staat zowel een rood als blauw routepaaltje maar over dat blauwe routepaaltje heb ik op de website van Staatsbosbeheer niks kunnen vinden. Ook zijn de routepaaltjes vrij old school, deze wandelroute voelt een beetje als een vergeten kindje aan. Terecht of onterecht?

Er kan geen misverstand bestaan over waar ik heen moet. Een lang graspad langs een weiland vol met koeien, hallo oud-Hollands landschap. Via een klein bruggetje steek ik een modderig watertje over en zie ik in de verte een uitkijktoren staan. Leuk, zou ik daar ook langs komen? Dan spot ik de eerste markering van het Westerwoldepad, bingo! Maar al snel verdwijnt het schildje en ben ik weer alleen met mijn blauw-rode paaltjes. Het landschap verbaasd mij enigszins, het voelt heel wijds en open aan, maar ik loop veel langs oude eikenbomen met super grillige takken. Nadat ik langs een boerderij ben gelopen die verstopt staat tussen de bomen sta ik ineens oog in oog met een prachtige eikenboom. Een ware sprookjesboom, prachtig. Ik slinger wat door het landschap en zie tot mijn teleurstelling dat ik niet langs de uitkijktoren zal komen. Waar ik wel langs kom is een kleine kudde koeien waarvan de stier rustig mee graast. Wat een bakbeest, die moet je niet boos maken. Gelukkig heeft hij geen oog voor mij en kan ik rustig verder wandelen door een kleine poort van groen.

Het is hier zo stil, het overvalt mij gewoon een beetje. Er is amper bebouwing te zien maar toch is het duidelijk dat er mensen wonen en werken in deze omgeving gezien de agrarische activiteiten. Het wandelpad gaat dwars tussen de akkers door, met op een gegeven moment zelfs een klein hoogteverschil en dat in Groningen! Terwijl ik in gedachten ben valt mijn oog in een milliseconde op iets bruins in het groene landschap. Een ree! Het graast rustig in het hoge gras en heeft geen flauw benul dat ik hem in de verte sta te filmen. Wat een geluk, zo midden op de dag, dat had ik niet verwacht! Weer passeer ik een bruin watertje (wat is er gebeurd dat het zo modderig en bruin is en geen helder beekje?) en dan loop ik over een klein grind fietspad waar ik de eerste andere mensen tegenkom. Hier is het wel druk, zo op maandagmiddag 2 uur, wat zal er aan de andere kant van het fietspad liggen? Het blijkt het gehucht Ter Wupping te zijn, twee enorme boerderijen zijn de eerste tekenen van het gehucht. Waarvan de ene goed onderhouden is en een mooi uitzicht biedt, staat de ander verscholen in een dichte begroeiing en bladert het verf van de kozijnen. Hier wonen vast hele oude mensen die al in geen jaren meer iets aan hun huis hebben gedaan. Het maakt mij nieuwsgierig naar de bewoners en de rest van het huis maar ik ben niet dapper genoeg om aan te bellen en te vragen of ik eens mag rondkijken. (Is ook wel een beetje vreemd toch, als iemand bij mij zou aanbellen met zo’n vraag had ik hem of haar ook raar aangekeken.) Voor ik het weet ben ik het gehucht alweer uit en wandel ik over een tamelijk eindeloos uitziend zandpad langs een kanaal. O nee he, dit hoef ik toch niet helemaal uit te lopen?

Er is hier echt niks of niemand en het pad is lang en recht, des te meer valt de enorme eikenboom op. Weer zo’n sprookjesboom, wauw. Terwijl ik in gedachten nog nageniet van de boom zie ik een pad naar rechts en een rood paaltje, yes, eindelijk dit saaie pad af. Wat volgt is een schelpenpad, wat iet wat vreemd aan doet, het is duidelijk aangelegd ten behoeve van wandelaars en misschien ook wel fietsers, maar het lijkt mij niet echt een fietspad. Ineens houdt het schelpenpad op en wandel ik weer over een graspad. Ik kom uit op een asfaltweg en blijk al die tijd nog in Ter Wupping te hebben gelopen want aan de linkerkant van de weg staat het naambord. Waar ik uiteraard een selfie mee neem, want anders geloven mensen nooit dat ik in een plaatsje ben geweest dat Ter Wupping heet. De asfaltweg volg ik voor een tijdje, helaas, maar mag ik op een gegeven moment inruilen voor een onverharde weg genaamd de Molenpaal. He, dat was ook de naam van de parkeerplaats, dat zou betekenen dat ik er alweer bijna ben! Het zandpad is nog tamelijk lang maar uiteindelijk kom ik toch echt uit bij de auto en zie ik niet geheel tot mijn verbazing dat ik nog steeds de enige persoon op de parkeerplaats ben. Ik berg mijn camera op, neem nog een slok water en hoor dan een bekend geluidje, is dat niet een fazant? Ik knijp mijn ogen wat samen en ja hoor! Daar loopt gewoon een fazant door het weiland. Ik weet niet hoe snel ik mijn camera erbij moet pakken, de zoom tot het uiterste drijf en de filmstand aan zet. Een fazant, in het wild, hoe gaaf! Op het onderdeel dierenvriendjes gaat deze wandeling gewoon een 10 scoren, dat kan niet anders maar ook op alle andere onderdelen is dit een topwandeling.

Het voelt als een stukje onontdekt Nederland, Westerwolde is opzicht wel toeristisch maar het neemt nog geen Giethoorn proporties aan. Zeker als je buiten het zomerseizoen gaat kan je hier echt genieten van de rust en de natuur. En met deze paaltjesroute zie je mooi de omgeving van Onstwedde en het gehucht Ter Wupping. Daarom krijgt deze paaltjesroute een wandelscore 9.1.

  • Bereikbaarheid: 9/10

De gemeente Westerwolde was in mijn beleving niet bijster goed bereikbaar met het OV maar het dorp Onstwedde heeft verschillende bushaltes waar je kan uitstappen om binnen 10 minuten bij het startpunt te zijn. Kom je met de auto, dan parkeer je deze heel gemakkelijk op de kleine parkeerplek tegenover het huis aan de Molenpaal 3. Welke dus bereikbaar is via een onverhard grindpad.

  • Wandelpaden: 8/10

De provincie Groningen staat niet per se bekend om zijn vele onverharde wandelpaden. Ook tijdens deze paaltjesroute ontkom je niet aan de asfaltwegen maar loop je toch voor driekwart van de route over heerlijke onverharde paden. Smal, breed, zand, grind, gras, het komt allemaal voorbij. De markering kan wel een update gebruiken, soms is het echt even goed vooruitkijken om het paaltje te vinden. Maar in principe is de gehele route bewegwijzerd.

  • Dierenvriendjes: 10/10

Een ree om 2 uur middags, een fazant nog geen uur later, in Westerwolde is het zo rustig dat je zelfs midden op de dag zonder problemen wilde dieren kan spotten. Tijdens deze paaltjesroute kom je ook geregeld langs verschillende soorten koeien waar de stier gewoon rustig bij de kudde loopt. Waar zie je dat nog?

  • Kluizenaarsgehalte: 9.5/10

Deze hoek van Nederland is uitermate geschikt voor de kluizenaars onder ons. Ik was echt onder de indruk van de stilte en rust die er hier heerste. Ik kwam sporadisch andere mensen tegen en dan waren het eigenlijk altijd fietsers en geen wandelaars. Je kan hier zeker je hart ophalen.

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Ter Wupping

Wandelafstand: 7 km

Startpunt: parkeerplaats tegenover Molenpaal 3

Parkeergelegenheid: parkeerplaats tegenover Molenpaal 3

OV start- en eindpunt: verschillende bushaltes in Onstwedde

Horeca: In Onstwedde zelf is verschillende horeca maar onderweg kom je niks tegen.

Online routebeschrijving: website Staatsbosbeheer

2 gedachten over “Ter Wupping ~7km”

  1. Even ter info: Ter Wupping en Onstwedde liggen in de streek Westerwolde, maar horen bij gemeente Stadskanaal niet bij gemeente Westerwolde. En het klopt inderdaad dat het openbaar vervoer nog al dramatisch is hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s