Gelderland, OV bereikbaar

Otterlo- Hoenderloo Trekvogelpad etappe 16 ~17km

Al snel leerde ik dat Otterlo DE hoofdingang was van het Nationale Park Hoge Veluwe. Omdat ik daar nog nooit geweest was, koos ik voor een wandelroute die mij dwars door het park zou leiden. Het werd een etappe van de lange afstandswandeling het Trekvogelpad. Deze LAW loopt van Bergen aan Zee naar Enschede en passeert daarbij ook mijn uitvalsbasis Otterlo. Na 17 kilometer zou ik mij in Hoenderloo bevinden, waar ik de bus terug naar mijn trekkershut kon pakken. Wandelafstand vanaf de trekkershut?* 10 minuten. Wandeltijd 6 uur. Tijd om te genieten!


Ik had er wel eens iets over gehoord, over dat Nationaal Park de Hoge Veluwe, dat het Kroller Muller museum er bijvoorbeeld in gevestigd is en dat je op witte fietsen overal gratis heen kon. Onbekend was het voor mij dat je entree moest betalen, ook als je er alleen door heen wilde wandelen. €9.95 was ik kwijt, best wat geld voor een wandeling maar ach, het is vakantie! Op deze dinsdagochtend is het rustig in het park, een vogelaar probeert een vogel op de foto te krijgen, maar ik ben afgeleid door de majeusteuze bomen die mijn pad vormen. Wauw! Ik loop redelijk enthousiast, denkend dat er op elke hoek een kans is dat ik een edelhert tegenkom of een wild zwijn. De bordjes met verboden toegang vallen mij op, de bussen die af en aan rijden op de asfaltweg naast mij verstoren de rust. Dit is toch wel een aparte ervaring, zo wandelen door een park waarvoor je entree hebt betaald. De routebordjes zijn niet te missen, ze staan overal evenals de bordjes van de parkwandelroutes zelf. Alsof je in een pretpark loopt. Het museum laat ik voor wat het is en ik stap stevig door. Op zoek naar de wilde dieren.

Halverwege kom ik bij het nieuwe bezoekerscentrum terecht, het is even zoeken naar de ingang maar dan kan ik mij opwarmen aan een warme chocomelk en een stukje cheesecake. Net voordat alle schoolkinderen en groepen bejaarden de rust verstoren reken ik af en sta ik weer buiten. Een bordje verteld mij dat ik in de buurt ben van een wildspotplek. Oké, het is 11 uur s’ochtends, ik betwijfel of er wild zal zijn maar een kijkje nemen kan geen kwaad. Ik word ingehaald door een mevrouw op een witte fiets welke ik bij de wildspotplek weer tegen kom, ze loopt naar haar fiets en ik zie de bui al hangen, geen wild te bekennen. Dan maar weer terug de wandelroute op. Het is stil en leeg in het Nationale Park de Hoge Veluwe, het is weer een grauwe, grijze dag en ik ben blij die de beschutting van het bos mij biedt. Dan ineens doemt er een enorme vijver op, met het jachthuis op de achtergrond. Alsof je ineens in een Engels park loopt, heel bijzonder. Mijn benen beginnen ondertussen wel pijn te doen en de teleurstelling over het niet spotten van wild begint zijn tol te eisen. Heb ik daar nou bijna 10 euro voor betaald, zelfs op de camping ben ik meer wilde dieren tegen gekomen! Er hangt een hele donkere lucht boven mij, ik check mijn buienalarm en terwijl ik dat doe begint het ineens keihard te hagelen. Beschutting onder de bomen zoeken zit er niet in want die hebben geen blad meer. De paden veranderen in kleine modderpoeltjes en het is uitkijken geblazen. Eerlijk gezegd ben ik er wel een beetje klaar mee, mijn lichaam klaagt, er is geen dier te zien, waar is de uitgang? Ineens merk ik op dat ik al een tijdje geen route bordjes meer gezien heb, ojeej, ben ik verdwaald? Ik loop aarzelend door en tot mijn opluchting zie ik weer mijn wit-rode paaltje. Na 6 uur wandelen kom ik bij de uitgang/ingang van het park in Hoenderloo. Het lot zit mij mee want de bus vertrekt nog geen 10 minuten later terug naar Otterlo.

6 uur deed ik welgeteld over deze wandelroute, 10 minuutjes duurde de busrit terug van Hoenderloo naar Otterlo, bizar. Genoten heb ik zeker van deze wandeling, toch overheerst de teleurstelling van het ontbreken van wilde dieren. Als troost kocht ik voor mijzelf een handgesneden wild zwijntje, heb ik toch een klein beetje wild van de Veluwe gezien. Mijn wandelscore voor deze route is desalniettemin dan alsnog een 8.5

  • Trekkershut bereikbaarheid: 10/10

Vanaf de trekkershut is het goed en simpel aan te lopen, ook deze route begint bij de rotonde van Otterlo maar is prima vanaf de camping aan te lopen zonder dat je een bijster spannend gedeelte van de route mist. 

  • Wandelpaden: 10/10

Alleen het stuk naar de ingang van het Nationale Park de Hoge Veluwe loop je over steen en een stukje langs de weg. Zodra je de ingang betreden hebt is het alleen nog maar onverhard. Afwisselend slingerende bospaden, brede zandpaden en heuveltjes op en af. Ultiem genieten!

  • Dierenvriendjes: 5/10

Ik kwam alleen een specht tegen die druk bezig was een huisje te maken, natuurlijk vlogen er ook nog wel wat andere vogels rond maar verder heb ik geen dier gezien. Dit tegen al mijn verwachtingen in, helaas.

  • Kluizenaarsgehalte: 9/10

Ik kan mij voorstellen dat je hier in de zomermaanden moeilijk alleen zal wandelen, maar op deze grauwe, grijze dinsdag in november kwam ik maar een handjevol wandelaars tegen die een tegengestelde route van mij liepen. Ik liep dus 6 uur lang alleen, maar ik denk dat dat wel een unicum is. Ik raad je vooral aan om op een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen te gaan als je alleen wilt genieten.


*Deze wandeling vond plaats toen ik 3 dagen verbleef in een trekkershut op camping Beek en Hei in Otterlo. (Zie mijn blog hierover) Vandaar dat er geen reisafstand vanaf Groningen staat en ook de OV-bereikbaarheid niet opgenomen is in het beoordelingslijstje. Wel is deze route met het OV bereikbaar, reis naar Rotonde Otterlo en volg de routebeschrijving. 

Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: LAW Trekvogelpad etappe 16

Wandelafstand: 17 km

Startpunt: Arnhemseweg ter hoogte van De Wije Werelt

Parkeergelegenheid: in Otterlo zelf of bij het Nationaal Park Hoge Veluwe

OV start- en eindpunt: rotonde Otterlo en rotonde Hoenderloo

Horeca: In zowel Otterlo als Hoenderloo is er horeca en in het Nationaal Park Hoge Veluwe is er een horeca gelegenheid in het bezoekerscentrum

Online routebeschrijving: Website Wandelnet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s