Drenthepad, OV bereikbaar

Drenthepad Zuidlaren – Anloo ~10km

Dit keer geen 23 kilometer maar een bescheiden 10 kilometer. Ik parkeer de auto op de Brink in Zuidlaren en vertrek in de ogenschijnlijk juiste richting. Er is markering, er zijn schapen, OP de brink, welkom op het Drenthepad. Maar hmm, loop ik niet terug? Zeker weten doe ik het niet want de vorige keer ben ik zo snel mogelijk naar de bushalte gelopen. Tot ik toch echt de weg van de vorige keer herken. Nouja, dan sla ik in ieder geval geen stukken Drenthepad over. Reistijd vanaf Groningen? 20 minuten. Wandeltijd? 3.5 uur. Genieten maar!Keren dan maar en nogmaals de schapen gedag zeggen. Ik loop letterlijk langs mijn auto terug en wandel het dorp Zuidlaren uit. Onderweg kom ik de mooiste boerderijtjes en huizen tegen. Via een onverhard pad loop ik ineens het terrein van de psychiatrische kliniek Dennenoord op. Wow, wat is het hier groot! Het is een dorpje op zich met zelfs een in het NIVON gidsje omschreven ‘soort hertenkamp’. Er zijn inderdaad wat herten maar ook geiten, kippen, konijnen EN lama’s. Die rare beesten duiken ook overal op, haha. Ik verlaat het terrein zwaaiend naar kinderen van de dagopvang wat voor een grote glimlach op hun gezicht zorgt. Het brede asfalt ruil ik in voor een smal fietspad waar de mountainbikers en e-bikers mij om de oren scheuren. Waar blijven de onverharde wandelpaden?

Ik wandel onder een viaduct van de N34 door en passeer het bord van Staatsbosbeheer. Welkom in Schipborg! Op de hoek met camping de Vledders mag ik dan eindelijk zand aanraken met mijn voeten. Ik passeer aan de linkerkant een mooi stuk heide maar ‘mag’ daar niet overheen, ik moet het rechte zandpad blijven volgen tot ik uitkom bij een verlaten horecagelegenheid ‘de Drentsche Aa’. Hier staat een grote wegwijzer voor wandelaars want het is een knooppunt van verschillende LAW. Het Pieterpad, Groot Frieslandpad en het Drenthepad komen hier samen. Ik moet linksaf en loop weer op het asfalt. Via de Holle Drift loop ik in de richting van het eerste (en enige) natuurgebied wat de moeite waard is in deze etappe van het Drenthepad.

Ik heb het hier over het Strubben-Kniphorstbosch. Eerder wandelde ik hier al een paaltjesroute van Staatsbosbeheer welke echt tot de verbeelding sprak. Toen was mij de markering van het Drenthepad al opgevallen, dus ik weet al een beetje welke kant ik op moet. Het zonnetje begint door te komen en dan komt dit natuurgebied pas echt tot zijn recht. WAT is het hier mooi. Ik ga even op een bankje zitten om van het prachtige landschap te genieten. Er is geen mens te bekennen, een uniek momentje. Het is toch wel wat fris en na een slok water vervolg ik de route. Slingerend langs grafheuvels en hunebedden leidt de route mij door het Strubben Kniphorstbosch. Als ik de bustijden check zie ik dat ik net te laat ben voor de bus en dus nog een uur moet wachten op de volgende. In plaats van een uur bij de bushalte te zitten besluit ik mij nog een uurtje te vermaken in het bos en duik de wandelpaden in die mij aantrekken. Toch een voordeel van de omgeving al een beetje kennen. Voordat ik de bus zou missen pak ik de route weer op en wandel naar de Lunsenhof. Nog geen 5 minuten later komt de bus aanrijden en brengt mij terug naar de auto die geparkeerd staat op de Brink in Zuidlaren.

Deze etappe van het Drenthepad heeft als hoogtepunt het Strubben Kniphorstbosch. Daar is waar je het voor doet al die kilometers asfalt happen. Daarom krijgt deze etappe van mij toch nog een wandelscore van 7.9.

  • Bereikbaarheid: 9/10

Tussen de dorpen Zuidlaren en Anloo is een busverbinding, alleen rijdt deze uitsluitend op werkdagen en dus niet in het weekend. Puntje eraf dus. Maar beiden dorpen zijn uitstekend te bereiken met de auto en er is voldoende, gratis parkeergelegenheid.

  • Wandelpaden: 6.5/10

Veel asfalt, weinig zandpaden en je moet (ook doordeweeks) goed opletten met de mountainbikers die dit ook een mooie route vinden. Maar vanaf de Holle Drift in het plaatsje Schipborg kunnen de wandelschoenen weer vies gemaakt worden. En worden de wandelpaden ook minder recht toe, recht aan. De markering is uitstekend, ik heb het boekje niet nodig gehad.

  • Dierenvriendjes: 8/10

Verwacht veel vogels en als je een beetje geluk hebt kun je in het Strubben Kniphorstbosch oog in oog komen te staan met een ree. Ik had dit keer geen geluk maar op een andere wandeltocht door dit bos kwam ik maar liefst 3 verschillende reeen tegen.

  • Kluizenaarsgehalte: 8/10

Het voordeel van deze, enigszins, saaie etappe is dat je het rijk wel makkelijk voor je alleen hebt. Zodra je het dorp Zuidlaren verlaat kan je op rust en ruimte rekenen. Al kan het in het Strubben Kniphorstbosch in het weekend toch wel wat druk worden.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Drenthepad Zuidlaren – Anloo

Wandelafstand:  10 km

Startpunt: de Brink in Zuidlaren of parkeerplaats Homanshof

Parkeergelegenheid: de Brink in Zuidlaren of bij het informatiecentrum Homanshof

OV start- en eindpunt: bushalte de Brink in Zuidlaren of Lunsenhof in Anloo

Horeca: In Zuidlaren en Anloo zijn er verscheidene horecagelegenheden onderweg kom je nog een rustpunt op camping de Vledders tegen en horecagelegenheid ‘De Drentsche Aa’.

Online routebeschrijving: Website wandelnet maar koop vooral het boekje van deze LAW wandelroute

Een gedachte over “Drenthepad Zuidlaren – Anloo ~10km”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s