Knapzakroute Drenthe, OV bereikbaar

Knapzakroute Balloo-Rolde ~17.5km

Misschien wel de mooiste Knapzakroute uit de hele reeks, als we de recensies moeten geloven. Het Ballooërveld is dan ook wel echt een indrukwekkend natuurgebied in Drenthe, zeker als de heide in augustus in bloei staat. Tel daarbij de hunebedden van Rolde op, de schaapskooi van Balloo, de vele grafheuvels op de Kampsheide en het kronkelende Taarlosche Diep en zie daar de vele hoogtepunten van deze Knapzakroute. Trek stevige schoenen aan, de zandpaden op het Ballooërveld zijn mul en de tankgrachten willen nog wel eens onder water staan.

Benieuwd naar mijn wandelavontuur? Lees dan hieronder verder. Meer geïnteresseerd in het praktische gedeelte? Klik dan HIER.


Knapzakroute Balloo

Het moet de meest populaire knapzakroute zijn geweest in de hoogtijdagen van de Knapzakroutes. Niet heel verwonderlijk met het Ballooërveld als wandelgebied. Ik ben benieuwd of de route mij kan verrassen, want ik heb al heel wat kilometers over het Ballooërveld gemaakt. Het voordeel van bekend zijn in het natuurgebied is dat ik als startpunt de parkeerplaats Galgenriet gebruik om het simpele feit dat deze minder ver rijden is voor mij. Het lijkt de perfecte dag te zijn voor een wandeling over het Ballooërveld. De zon schijnt, de lucht is blauw en ik heb een prachtig uitzicht over de eindeloze heidevelden vanaf de vlonder. In de zomer is het hier pas echt genieten, dan wandel je door een zee van paarse velden. Nu resten alleen de ‘zeebanken’; brede, mulle zandpaden die ook in april al best uitdagend zijn. Wat ook uitdagend is, is het wandelpad dat ineens onder water verdwijnt. Ook dit komt niet geheel als een verrassing, tijdens het Boswachterspad liep ik hier ook al tegenaan. Al lagen er toen enkele smalle boomstammen om droog de overkant te bereiken. Waar die zijn gebleven is mij een raadsel, droog de overkant halen is nu geen optie. Teruglopen dan maar en het brede zandpad blijven volgen, de tankgrachten moeten we hierdoor helaas overslaan.

Avontuurlijke paadjes over het Ballooërveld

Een tijd lang volgen we het Pieterpad en het seizoen lijkt geopend te zijn, bijna elke wandelaar die ik tegenkom lijkt de rood-witte markering te volgen. Waar zij de brede zandpaden blijven volgen word ik door de Knapzakroute een smal pad ingestuurd. Hoera, avontuur! Het onmiskenbare geluid van de fazant klinkt uit het hoge gras terwijl boven mij een roofvogel cirkelt. Plots staat daar een bankje naast het wandelpad, stond die hier altijd al? “Uw steunpunt onderweg. 250 jaar vrijmetselarij Nederland” leest het zilveren bordje op de bank. Vrijmetselarij in Balloo, mysterieus! Langzaam verlaten we het Ballooërveld en zetten we koers naar het dorp Rolde. Uiteraard kan een bezoek aan het hunebed niet ontbreken. Wat zeg ik? HunebedDEN, er liggen er twee! Hoezo heb ik dat nooit geweten? Hoe heb ik tijdens de NS-wandeling Assen dat tweede hunebed over het hoofd kunnen zien? Ze zijn gigantisch! Het café waar ik mijn zinnen op had gezet om pauze te houden blijkt dicht te zijn op woensdag (hoe dan) en op het terras van het andere café zitten wel heel veel mensen met honden. Dan maar geen koffie met taart. We verlaten Rolde en wandelen dan naar Balloo, waar ik noodgedwongen van de hoofdroute van de Knapzakroute moet afwijken.

Knapzakroute Ballooërveld met hond

Op de website van de Knapzakroutes word gelukkig goed aangegeven of honden toegestaan zijn of niet. Daardoor wist ik al dat Maeve niet op de Kampsheide mocht komen maar dat er wel een omleidingsroute voor was. Een omleiding waar ik zelf nog weer thuis aan gesleuteld had want ik had weinig zin om helemaal om te lopen via verharde wegen. In plaats daarvan ben ik gewoon de hoofdweg door het dorp Balloo blijven volgen en liep ik al snel weer op de Knapzakroute. De schaapskooi komt steeds dichterbij en ik verheug mij op de lammetjes. Maar als ik dichterbij kom, blijft het toch verdacht stil. Eerst het café dat gesloten was en dan ook nog eens geen schaapskudde? Tot overmaat van ramp is het uit het niets ineens heel hard gaan waaien waardoor rustig lunchen er niet echt inzit. Gelukkig is wel de wc open bij de schaapskooi, waar ik dankbaar gebruik van maak. Als ik mijn broodjes zonder al teveel extra zand heb weten op te eten vervolgen we de route. We zijn weer terug op het Ballooërveld, waar fietsers mij zwaaiend passeren en ik mijn best doe om niet gezandstraald te worden. Op de zandverstuiving is het al helemaal feest, we wandelen kort in een witte wereld. Als een ouder echtpaar op de e-bike ons passeert en even later afstapt begrijp ik in eerste instantie niet helemaal waarom. Maar dan komt daar ineens de hele schaapskudde onze kant op gelopen. De herder heeft ons door en stuurt samen met haar hond de kudde de hei op zodat het wandel- en fietspad toegankelijk blijft. Toch nog de schaapskudde! Maeve is zichtbaar onder de indruk maar blijft braaf naast mij lopen. Ik schiet vlug enkele foto’s en wandel dan vlug door. Ik zag de herder al wat bedenkelijk kijken naar Maeve en mij want officieel hoor je met een hond op afstand de kudde te passeren en niet stil te staan. Gelukkig gedraagt Maeve zich voorbeeldig en heb ik een aantal leuke foto’s.

Langs het Taarlosche Diep

Dit deel van de Knapzakroute Balloo trok mijn meeste interesse, ik heb nooit geweten dat aan de andere kant van de parkeerplaats Galgenriet zich ook een wandelgebied bevond. “Taarlosche Diep” leest het bord van Staatsbosbeheer. Dit stuk is even heel wat anders dan het Ballooërveld. Ook hier wandelen we over brede zandpaden, maar deze zijn niet mul en worden omgeven door grote, oude eikenbomen. Het groene gras staat vol met paardenbloemen en we hebben een mooi uitzicht over de landerijen. Hier wil ik wel meer wandelen, want voor ik het weet zie ik de parkeerplaats alweer liggen en is de Knapzakroute tot een eind gekomen. Mooiste knapzakroute? Daarvoor heb ik er nog te weinig gelopen. Maar als de heide in bloei staat weet ik het wel bijna zeker.


Praktische wandel informatie

Naam wandelroute: Knapzakroute Balloo-Rolde

Wandelafstand: 17.5 km

Startpunt: verschillende startpunten, ik startte vanaf parkeerplaats Galgenriet

Parkeergelegenheid: verschillende parkeerplaatsen, ik startte vanaf parkeerplaats Galgenriet

OV start- en eindpunt: bushalte Kerkbrink Rolde

Honden toegestaan: ja, aangelijnd. Maar niet op de Kampsheide, wandel door het dorp Balloo richting de schaapskooi en sla zo de Kampsheide over

Horeca: in Rolde vind je verschillende horeca en bij de schaapskooi is het mogelijk koffie te drinken.

Online routebeschrijving: website EindjeominDrenthe

Andere paaltjesroutes die je hier tegenkomt

Boswachterspad Ballooërveld ~ 9km

Als je het Ballooërveld in al zijn facetten wilt zien dan kun je niet anders dan het boswachterspad wandelen. In een 9 kilometer lange paaltjesroute (welke je heel makkelijk inkort) word je over het immense Ballooërveld geleid, waar je oog in oog komt te staan met de Galgenberg, over een tankgracht loopt en uiteraard een…

Ontdek deze route

NS Wandeling Assen ~ 15km

De wandeltas wordt ingepakt, de ov-kaart wordt weer in de jaszak gestopt en ik haast mij naar de trein. Dit is de derde keer dat ik de NS wandeling in Assen loop, tijd om er maar eens een verhaaltje over te schrijven. Reistijd vanaf Groningen? 20 minuten. Wandeltijd? 3.5 uur. Tijd om te genieten! De…

Ontdek deze route

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s